Josida Suhei, a Sony nemzetközi feje szerint a Wii és a Wii U külön generációt alkotnak, a két gép ugyanis meg sem próbál felzárkózni a nagyok közé. Bár Michael Pachter, a híres elemző is lépten-nyomon hangoztatja, hogy a Wii U elavult gép lesz a megjelenésekor, a Nintendo amerikai elnöke, Reggie Fils-Aime úgy látja, hogy az ilyen vélemények rossz irányból közelítik a játékkonzolok világát.

"Először is, nem a teljesítmény a lényeg. Ha az lenne, akkor a GameCube lett volna a legeladottabb gép a maga korában, nem pedig a Wii. Nem a teljesítmény a lényeg, hanem az élmény és a szórakozás. Másodszor: a konkurenseink azt mondanak, amit csak akarnak erről a szuper hosszú ciklusról, de inkább a viselkedésüket kéne figyelni. Harmadjára pedig, minél tovább dolgoznak a fejlesztők egy géppel, annál jobban kiismerik azt és egyre erősebbé tehetik. Jó példa erre az első pár GameCube játék, majd a Resident Evil 4, ami gyönyörű volt és sokkal fejlettebb, mint a nyitócímek."

Reggie még sokáig húzta a mondókáját, majd azzal zárta, hogy a Nintendót nem érdekli a többi gyártó véleménye, szerintük igenis most jött el a jó idő egy új gép kiadására. Hogy ez üzletileg mennyire lesz nyereséges, év végén kiderül -- mindenesetre különös gondolat, hogy egy alapból gyengébb gép korábbi cikluskezdéssel érje be a nála sokkal erősebb hardvereket.