A zsíros, pattanásos bőr kezelésére ma már számtalan készítmény áll rendelkezésre, de ezek némelyike alkoholt és egyéb erős szereket tartalmaz, így nemhogy segít, hanem inkább ront a bőr állapotán. Bármiféle kezelés előtt érdemes lehet a kiváltó okokat felkutatni, hogy ne csak a tüneteket kezeljük, hanem gyökerestől igyekezzünk megszüntetni a problémákat okozó bajt. Mit tehetsz és mit kerülj a gyógyulás érdekében? Mutatjuk!

Hogyan alakul ki a pattanás?

A bőr legfelső rétegét vékony zsíros bevonat védi a környezeti hatások ellen a kiszáradástól és a kórokozóktól. A MediNatural teafaolaj kivonata számos problémára megoldást nyújthat, erős antibakteriális hatása miatt pedig a pattanásos arcbőr kiegészítő kezelésére is alkalmas lehet, továbbá bőr- és körömgomba ellen, szájpenészre, fogínygyulladásra és a korpás fejbőrre is hatásos lehet.

httpsmedinaturalhu-2022-november-cikk2.jpg

A bőrfelszín védelmét a bőr mirigyei által termelt, a pórusokon keresztül a felszínre kerülő faggyú látja el, normális esetben olyan mennyiségben, hogy vékony védőréteget képez. Hormonok hatására az egyensúly megbomlása túlzott termelődéshez vezethet, eltömítheti a kivezető nyílásokat, majd a bőrön található baktériumok elszaporodásához vezethet. Így alakul ki a pattanás, amely nemcsak esztétikailag kellemetlen, de fájdalmas is lehet.

Mi okozhatja a pattanásos bőrt?

Az aknék kialakulása az androgén nemi hormon, a tesztoszteron termelődésére vezethető vissza, amely serkentőleg hat a bőr faggyútermelésére. A serdülőkori hormonális változások mindkét nem képviselőit érintik, de a fiúkat sokkal látványosabban, így körükben nagyobb számban jelennek meg a pattanások az arcon és testszerte.

A felnőtt nők körében a menstruációs ciklussal összefüggően jelenhetnek meg pattanások a ciklus második felében, illetve a változókorban. 

Túlzottan zsíros bőrre gyakran alkalmazott fogamzásgátló tabletták becsapják a hormonháztartást, és csak a tüneteket szüntetik meg, sőt azt is csak átmenetileg.

Mit tehetsz a pattanások ellen?

Természetes összetevőket, gyógynövényeket tartalmazó minőségi, a bőrhöz gyengéd arcápoló készítményekkel, táplálkozási változtatásokkal eredményesen kezelhetők a hormonális ingadozások okozta bőrhibák, pattanások. Gyakran az emésztőrendszer gyulladásai okozzák, így kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, mesterséges adalékanyagokat, valamint a tejtermékeket és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat. 

Az arcbőr túlzott tisztítását is kerülni kell, mert az csak a bőr hidratáltságát csökkenti. A bőrradírok helyett a kíméletes kémiai hámlasztókat részesítsd előnyben. 

Rendszeres testmozgással, elegendő alvással, stresszkezeléssel is segítheted a szervezeted, azon belül is az arcbőröd regenerációját. Súlyos esetben fordulj bőrgyógyászhoz, ne próbáld házilag kezelni a gyulladt aknékat!