Miért zárt be az Ensemble Studios?Akárhányszor felmerül a tragikus sorsú Ensemble Studios témája, mindig van valaki a hozzászólók között, aki megkérdezi: miért kellett bezárni egy ilyen sikeres és nagy múltra visszatekintő stúdiót? Nos, erre a kérdésre végre megkaptuk a választ Bruce Shelleytől (ő segédkezett többek között a Sid Meier's Civilization, a Railroad Tycoon és az Age of Empires megtervezésében), aki a DICE-on tartott beszédében leleplezte a nagy titkot -- igaz, egyértelműen nem mondta meg, mi volt az az egy nagy hiba, amiért be kellett zárniuk, inkább őszintén kitálalta a kisebb-nagyobb baklövéseiket.

Nem vitás, hogy az 1995-ben alapított dallasi fejlesztőstúdió az eltelt évek alatt olyan nagy sikerű valósidejű stratégiai játékokkal ajándékozta meg a stílus rajongóit, mint az Age of...- széria, azonban a sors különös fintora, hogy pont az RTS-ek terén bizonyított profizmusuk volt a vesztük egyik meghatározó eleme, hiszen manapság a játékosok könnyed szórakozásra vágynak tökös akcióhősökkel, így hiába voltak egykoron olyan kelendőek a stratégiai játékok, mára jócskán vesztettek a népszerűségükből, pedig még mindig készülnek kiváló alkotások.

A cég másik nagy problémája az volt, hogy túl nagyra duzzadt. Ez kicsit furcsán hangzik, de azzal, hogy Ensemble fénykorában 120 fejlesztőt foglakoztatott, elveszett a csapat családias jellege, ahol mindenki ismerte a másikat, s így szorosan együttműködve kiváló játékokat tudtak készíteni. Ami azt illeti, már a 75 fős létszám is gondokat okozott, így az különösen rossz döntés volt, hogy miután leállt a Halo MMO és a másik, ismeretlen játékuk fejlesztése, nem bocsátottak el senkit.

Negyven fővel a fejlesztés kiválóan működött, hiszen mindenki kivette a részét a munkálatokban, kezdve a tervezési fázistól egészen az utómunkálatokig, nem ritkán túlóráztak is a srácok, de minden esetben kifizetődött ez a fáradságos munka. Amiatt azonban, hogy ennyire megszaporodott a dolgozók létszáma, a cég jobbnak látta, ha több csapat dolgozik egymástól függetlenül, sőt azt is lehetővé tették, hogy a kisebb egységek maguk intézzék a felvételeket, de sajnos nem találtak eléggé tapasztalt embereket a különböző munkakörökre. Ennek következtében a Halo Wars fejlesztése során sokszor cserélődtek a projektvezetők, a tehetségesebb emberek pedig inkább az új, saját kútfőből jövő játékokkal foglalkoztak, ám ezeket sajnos elkaszálták, így ők távoztak a cégtől jobb munkalehetőség reményében.

Mint láthatjuk, a Microsoft nem csupán gonoszságból mondta, hogy az Ensemble-nek mennie kell, hanem rengeteg rossz döntésből alakult ki a mostani helyzet, bár némi vigaszt nyújthat, hogy a stúdió egykori tagjai nem tétlenkedtek, és már meg is alapították a Robot Entertainmentet és a Bonfire Studiost.