Még februárban történt az eset, mely szerint az angol Greg és Sharon Kitchen ötéves kisfia, Danny kölcsönkérte szülei iPadjét, hogy letölthessen és játszhasson egy ingyenes játékkal, az ígéretes című Zombies vs. Ninjasszal. Greg Kitchen elmondása szerint épp egy vendégség kellős közepén voltak, amikor fiúk az orruk alá dugta a tabletet, és anélkül, hogy megnézték volna, engedték neki, hogy letöltse és használja az elméletileg ingyenes applikációt. A baj csak az, hogy a Zombies vs. Ninjas egy freemium szoftver: bár alapvetően nem kell fizetni a használatáért, létezk egy 69,99 fontos fizetős része, mely egy csomó extrát tesz elérhetővé. Nos, Danny addig-addig kattintgatott az "Elfogadom" gombra, míg össze nem hozott egy 1700 fontos számlát -- ez forintban úgy 600 ezer forintnak felel meg.

Sharon és kisfia, Danny

"Másnap vettem csak észre, hogy egy sor e-mailt kaptam az iTunestól." -- mesélte Danny anyukája az SWNS-nek. "Párat elolvastam ugyan, de biztos voltam benne, hogy csak valami hiba miatt küldtek ilyen sokat. A biztonság kedvéért ellenőriztem a bankszámlám, de mivel nem volt jele tranzakciónak, megnyugodtam és el is felejtettem az egészet."

Aztán pár órával később jött a meglepetés: a bank egy sor tranzakcióról értesítette Sharont, melyek összege 1700 fontra rúgott. Durva? Ugyan, ez még semmi: a család az Apple-t hibáztatta a dologért, szerintük ugyanis a kaliforniai céget illeti a felelősség, amiért ők nem nézték meg, hogy mit adnak a gyerek kezébe. Ugyan az Apple eleinte nem akarta megtérítrni a család kárát, a szűlők a médiához fordultak, így a gyártónak nem volt választása, végül engedett a követelésnek.

Később Sheron a BBC egyik reggeli műsorának vendégeként arról beszélt a televízióban, az Apple nagyon kedves és segítőkész volt vele és családjával.

"Öt gyermek anyjaként szükségem van egy kis tanulási időre, hogy ez többé ne fordulhasson elő. Az Apple nagyon rendes volt, lépésről lépésre elmagyarázták, hogyan működik a dolog. Sajnos manapság oktatásra is használjuk a technológiát, tele van a gép mindenféle tanulásos anyaggal. Danny csak annyit kért, hogy adjuk meg a kódunk, hogy letölthessen egy újabb játékot, de nem igazán értette, hogy mit is csinál. És hogy őszinte legyek, én sem tudom, hogy történt."

Az ötgyerekes családanyát már nem igen érdekelte, hogy akárcsak megannyi más freemium játék, a Zombies vs. Ninjas sem árul zsákba macskát. Az Apple-nek nem lett volna kötelessége a család ostobasága miatt fizetni, és bár egy milliárdokkal dobálózó cégnek 1700 font nyilván nem nagy pénz, ennyi erővel bárki előadhatja ezt a trükköt, arról már nem is beszélve, hogy az iPad nem játék, hanem táblagép, és mint ilyen, meg kell gondolni, hogy kinek a kezébe adjuk.