Rendszerfrissítések útján a Kinect képességeit sikerült néhány új dologgal kibővíteni, sőt az amatőrnek nem éppen nevezhető felhasználók is találtak új lehetőségeket a perifériában, ami jóformán forradalmasította a mozgásérzékelős technológiát, ám ez még csak a kezdet -- már ha lehet hinni a Eurogamer névtelen forrásának.

Az informátor közlése szerint a Kinect 2 a jelenlegi technológiára támaszkodva az eddigieknél jóval részletesebben tudja majd követni a felhasználó mozdulatait, illetve az új, nagyfelbontású érzékelőknek köszönhetően még a szájmozgást, az arcmimikát és ezzel együtt egy bizonyos szintig az érzéseinket, illetve a fej pontos helyzetét is fel tudja majd jegyezni. Persze a tömérdek adat közvetítéséhez nagy sebesség is kell, de Redmondban állítólag már azt is megoldották: egyrészt egy, az USB-nél jóval nagyobb kapacitású adatátviteli módszerrel, másrészt  azzal a megoldással, hogy az adatokat közvetlenül a konzol processzorába juttatják, ahol rögtön feldolgozásra kerülnek.

A Kinect 2 azonban nem ebben a konzolgenerációban fog megjelenni, jó hír viszont, hogy a pletyka szerint a mozgásérzékelőt nem kell külön megvásárolni, hanem az új konzol mellé csomagolják majd. És ha már az új konzol szóba jött, mellékesen érdemes lehet megemlíteni azt is, hogy az elemzők szerint 2014-ig biztosan nem lesz generációváltás, míg más forrásokból arról hallottunk, hogy már jövőre bemutatkoznak az új gépek -- ám bárhogy is legyen, a játékosok fantáziája már beindult, s lettek is koncepcióképek új Xboxról. Az egyik alkotó, Joseph Dumary 2 TB-os háttértárat és egy nyolcmagos processzort álmodott meg a konzolnak.