Talán senkit sem kell emlékeztetnünk a szomszédunkban zajló háborúra, amely az egész világra rányomta a bélyegét a 2022 februárjában történt kitörése óta, és ami megannyi emberáldozattal járt az elmúlt években, legyen szó katonákról vagy civilekről. Minket, játékosokat leginkább a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl miatt érintenek az ukrajnai események, hiszen a kijevi székhelyű GSC Game Worldnek Prágába kellett költöznie a várost ért támadások miatt, az egyik fejlesztő, Volodymyr Anatoliyovych Yezhov pedig életét vesztette Bahmut közelében, ami ugyancsak visszavetette a munkálatokat.

Szerencsére a stúdió végül túllendült a nehézségeken, hiszen számos halasztást követően a program végre tényleg felkerül a polcokra november 20-án, ráadásul minden egyes új előzetes és információ azt bizonyítja, hogy egy fantasztikus (és nem mellesleg tartalmas) FPS született a háború árnyékában. A csapat ettől függetlenül szerette volna a világ tudtára adni, hogy milyen viszontagságos volt az idáig vezető út, ezért már szeptember közepén lerántotta a leplet a War Game: The Making of S.T.A.L.K.E.R. 2 Documentary címet viselő, a Microsoft közreműködésével készült dokumentumfilmről, amely csaknem 90 percben mesél minden idők legtöbb áldozatot követelő fejlesztéséről.

A szóban forgó videó tegnap vált elérhetővé a nagyközönség számára (mind a GSC Game World, mind pedig az Xbox YouTube csatornáján), az angolul kevésbé tudók ráadásul magyar felirattal is megtekinthetik a fent mellékelt képsorokat, amiért innen is szeretnénk köszönetet mondani a készítőknek. A felkavaró snitteket is tartalmazó opusz felett az az Andrew Stephan bábáskodott, aki a Power On című Xbox dokumentumfilmet is letette az asztalra – a rendező a következőket nyilatkozta a nem mindennapi projekttel kapcsolatban:

„Ez a film nem csupán minden idők legnehezebb játékfejlesztéséről szól, hanem a rugalmasságról és a rendíthetetlen emberi lélekről, amely képes helytállni az elképzelhetetlen kihívásokkal szemben. Az alkotás fontosságát mutatja be a pusztulás idején, azt a dacos cselekedetet, hogy a megpróbáltatások ellenére valami értelmeset hozzunk létre.”

Az alkotás kapcsán a S.T.A.L.K.E.R. 2 kreatívigazgatója, Mariia Grygorovych is megszólalt, ő a következő szavakkal fejezte ki a gondolatait: „Személy szerint a S.T.A.L.K.E.R. 2 életem legnagyobb és legösszetettebb videójátéka. Már a kezdetektől fogva ambiciózus volt, végül pedig óriási kihívásnak bizonyult. Egy olyan játékról beszélünk, amely a lehető legstresszesebb körülmények között készült, amibe beletartozik a világjárvány, az áttelepülés, a kibertámadások, na meg persze a hazánkat szétszakító háború. Bárcsak soha ne történt volna meg a háború. Bárcsak elmaradt volna ez az egész. De megtörtént, most pedig hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy mindezt megoszthatjuk a világgal, mert a világnak tudnia kell. Ez vagyunk mi. Ez a mi történetünk.”

Ilyen nyilatkozatok után már talán sejthető, hogy a War Game: The Making of S.T.A.L.K.E.R. 2 Documentary fényévekre van a könnyű néznivalótól (ez mondjuk eleve magától értetődő), ám mindenképp érdemes megpillantaniuk azoknak, akik tűkön ülve várják a Heart of Chornobyl megjelenését, és szeretnék látni, hogy mennyi nehézségen ment át a GSC Game World a fejlesztés során.

A borítóképek forrása: IGDB, YouTube