Noha már több mint 30 év eltelt a legelső, túlzás nélkül paradigmaváltó DOOM megjelenése óta (szinte hihetetlen, de a 3. epizód is nemrég ünnepelte a 20. születésnapját), sok rajongó máig odáig van az id Software klasszikusáért – én például épp 2-3 hete játszottam újra az első két részt Xboxon. Kiderült azonban, hogy várhattam volna még egy picit, a tegnap kezdődött QuakeConon ugyanis leleplezésre került az említett címek felújított változata, melyek – a Quake 1-2 feltupírozott verzióihoz hasonlóan – azonnal elérhetővé is váltak, tehát mostanra bárki nyüstölheti őket.

Az egy csomagba került lövöldéket a Nightdive Studios rengetegszer bizonyított motorja, a KEX Engine hajtja, így a 60fps és a 1080p-s felbontás minden egyes masinán (PC, PlayStation 4-5, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch) alapnak számít, a támogatott hardvereken pedig akár 120fps és 4K társaságában is irthatjuk a démonokat. A némileg megszépült látvány persze csak a jéghegy csúcsát képezi, mivel emellett a hangzáson is húztak egy picit a szakik (ettől függetlenül az eredeti hangsávot is választhatjuk), a DOOM 2 ráadásul még egy vadiúj fejezetet is kapott a Legacy of Rust képében, amin az id Software mesterei mellett a MachineGames (új Wolfenstein-játékok) és a felújításairól elhíresült Nightdive Studios fejlesztői is ügyködtek, tehát garantált a minőség.

Ha pedig még ez sem lenne elég, legfeljebb 16 főt támogató online deathmatch és kooperatív mód is került a kalapba (naná, hogy cross-play is akad!), a kvázi örökké tartó szavatosságról pedig a teljes körű modtámogatás igyekszik gondoskodni. Mivel a felújított pakk a Game Pass kínálatába is bekerült, lényegében gombokért nyüstölhetjük a világ talán legmeghatározóbb FPS-eit (bár a 9,99 dolláros árcímke sem túl vészes egy ilyen tartalmas csomagért), szóval mindenkinek erősen ajánljuk, hogy tegyen egy próbát a klasszikusok ráncfelvarrott verzióival.