Egy évvel az iPhone 5 kissé megosztó debütálása után az Apple vállát komoly teher nyomja, hisz az Android csúcskategóriás készülékei egyre nagyobb teret hódítanak, míg az iPhone-ok folyamatosan veszítenek presztízsükből és vonzerejükből. Így aztán muszáj volt, hogy a mai Apple Keynote-on nagyot robbantson a kaliforniai gyártó, amit meg is tett -- igaz, meglepetés nem igazán érkezett.

iPhone 5C - Olcsó és kívánatos!

Csapjunk a lecsóba: bemutatkozott a hetekkel ezelőtt kiszivárgott iPhone 5C, mely az "olcsó iPhone" Steve Jobs elképzeléseivel összeegyeztethetetlen álmát váltja valóra. Az 5C egy 4 hüvelykes Retina kijelzővel felszerelt okostelefon, A6 SOC-vel (ez hajtja az iPhone 5-öt is), 8 MP-es hátoldali kamerával, LTE, Bluetooth 4.0 és WiFi támogatással. Jól hangzik, nemde? És az árát még nem is írtuk: a 16 GB-os modell 99 dollár, a 32 GB-os 199 dollár lesz, persze csak Amerikában, kétéves előfizetéssel. A megszokott fekete és fehér színeken túl választhatunk piros, zöld, kék és sárga 5C-t is. Ha pedig féltjük a sérülésektől a műanyagtestet, 29 dollárért Apple gyárotta szilikontokot is szerezhetünk hozzá. Well played, Apple, well played!

Lezajlott az Apple Keynote, itt az olcsó iPhone!

Színes, szagos, Apple és olcsó -- az iPhone 5C halálos kombináció lehet!
(kép forrása: Engadget)

iPhone 5S és iOS7 - Az igazi csúcs!

Természetesen az iPhone 5S is megmutatta magát -- Apple-közeli források szerint ez már júniusban esedékes volt, csak a gyártó szeretett volna javítani a csúcsmobil akkumulátoridején. Az első és leglátványosabb különbség az 5-höz képest, hogy a test ismét alumínium, valamint a fehér és a fekete alapszínek mellé becsúszott a szintén rég kiszivárgott arany árnyalat. Belső újdonság az A7 SOC, ami 64-bites, illetve, hogy a készülék "kétszer olyan gyors, mint az iPhone 5". Hogy mindez mire kell, még nem tudjuk, de az biztos, hogy a maximalisták meg lesznek elégedve az iPhone 5S-sel.

Érdekesség, hogy az A7 mellé bekerült még egy főegység, az M7, ami a giroszkóp és az iránytű üzemeltetését veszi át. Az 5S-sel együtt bemutatkozott az Epic Games-féle Infinity Blade 3, ami a telefon megjelenésétől kezdve lesz elérhető, és persze brutálisan jól néz ki. S hogy mindez a gyönyör meddig élvezhető? Nos, az iPhone 5S 250 óra készenlétet bír, 10 óra 3G-s beszélgetést és 10 óra LTE böngészést, 10 óra videózást és 40 óra zenehallgatást. Újdonság a 120 fps-es lassított videófelvétel 720p-ben, az ujjlenyomat-leolvasás (az Apple ígéri égre-sörre, hogy nem tárolják az ujjlenyomatainkat sem iCloudban, sem sehol máshol), és persze az iOS7, ami egyébként iPhone 4-től és iPad 2-től fölfelé minden Apple készülékre elérhető lesz szeptember 17-től. Az iPhone 5S ára 199/299/399 dollár lesz a 16/32/64 GB-os kiszerelések esetében, kétéves előfizetéssel.

Lezajlott az Apple Keynote, itt az olcsó iPhone!

Az iPhone 5S igazi csúcsragadozó, mely negyvenszer erősebb az első iPhone-nál.
(kép forrása: Engadget)

Megjelenés?

Mindkét új iPhone szeptember 13-tól lesz előrendelhető és 20-tól megvásárolható, de persze nem nálunk, Magyarország valószínűleg csak év végén kapja meg az új modelleket. Bár sokakat nem fog vigasztalni, de jó hír, hogy most először Kína is kap hivatalos iPhone-okat. Részletekért irány a hivatalos oldal: iPhone 5C és iPhone 5S.

(A képeket az Engadgettől vettük kölcsön, mihelyst lesznek rendes sajtófotók és beilleszthető videók, cseréljük őket és frissítjük a cikket.)