A Sony ma reggel tartott sajtókonfertenciát, mellyel a közelgő Tokyo Game Show-ra készítették fel a rajongókat. Japán legnagyobb videojátékos kiállítása a jövő héten kezdődik, de a PS4-gyel bankot robbantani készülő gyártó nem tud addig várni, így már most egy sor érdekesség kiderült a Sony év végi felhozatalából. Lássuk!

Kisebb PS Vita érkezik

A PS Vita még nem nevezhető különösebben régi konzolnak, de sajnos sikeresnek sem mondható, ezért a Sony ott próbál lefaragni a költségekből, ahol tud. Minden bizonnyal a gyártástechnika olcsósítása vezette oda a gyártót, hogy bejelentsék a PS Vita kisebb kiadását, mely Japánban már októberben elstartol, méghozzá vonzó színek egész skáláját felvonultatva. Az új modell 20%-kal vékonyabb és 15%-kal könnyebb elődjénél, az aksija viszont egy teljes órányi játékkal bír többet. Érdekes újítás, hogy a belső memória mérete 1 GB-ra nő, és végre sztenderd microUSB csatlakozót kapunk a masinához. Európai dátum még nincs. Alant újabb trailer, részletekért pedig irány a PS Vitával foglalkozó külön hír. jó nézelődést!

Érdekesés továbbá a PS Vita TV, mely egy olyan kütyü, ami nagyképernyős tévére kötve játsza le a PS Vita játékait. A tetején van egy bemenet a programok részére, de együttműködik a PSP és a PSOne játékaival is. A csomagban egy ízléses fehér konzol található 8 GB memóriával, na meg egy PS3-as kontroller. Megjelenése november 14-én esedékes Japánban, kb. 70 eurós áron, nálunk viszont nem várható, hogy egyhamar boldokba kerül. Nem kompatibilis viszont minden PS Vitás játékkal, a hivatalos lista itt található.

PS4 és játékok

Természetesen a PS4 sem kerülhette el a reflektorfényt, a november 29-én debütáló masina először egy látványos montázzsal csillogtatta játékait, majd jöttek a nagyobb címek bemutatói. Az Assassin's Creed 4-től már lassan herótunk van, de a Deep Down a februári bejelentés óta először mutatta meg magát. Látványos, izgalmas akció-RPG várható, mely a középkori fantasy környezet ellenére sci-fi: a sztori szerint 2094-ben járunk és az őseink emlékeit éljük át, valahogy úgy, ahogy a Ubisoft híres sorozatában. A program kizárólag PS4-re fog megjelenni. Részletekért és a videóért erre tessék kattintani!

PS4-re nagy játékbejelentés egyébként nem érkezett, de először volt látható mozgásban a Yakuza Ishin, ami a sorozat rajongói számára maga a digitális Messiás. Friss címeket viszont kizátólag a PS Vita kapott: Phantasy Star Nova, School Idol Paradise, Sengoku Musou 4, és Soul Sacrefice Delta -- az utolsó cím kivételével mindegyik a japán közönséget célozza elsősorban, európai megjelenésükre nem sok esély mutatkozik. Mindenesetre jó volt látni, hogy a Sony az eladási nehézségekkel küzdő PS Vitát sem hagyta cserben, reméljük, legalább hazájában sikeressé válik a gép jövőre.

Ennyi?

Igen, egyelőre ennyi. Most lehet sopánkodni, hogy nem volt sokkolóan új dolog (bár nem hiszem, hogy a PS Vita második modelljére sokan számítottak), de ne feledjük, hogy az E3 és a Gamescom is csak nemrég zajlott le, a Sony pedig mindkét kiállításon kitett magáért. A TGS 2013 remélhetőleg hasonlóan remek lesz -- mi már nagyon várjuk!