Milyen célra szánjuk a kötényt?

A kisállatokkal való együttlét rengeteg örömöt jelent, akár gazdák, akár kozmetikusok vagyunk. Ezek a tündéri négylábúak azonban híresek az ösztöneik követéséről, amely során gyakori ellenállást tanúsítanak például fürdetéskor. Ilyen esetben, ha nem akarjuk, hogy nyakig vizesek legyünk, érdemes egy vízálló kötény segítségével védekezni.

Még az anyagbeszerzés, illetve a szabásminta elkészítése előtt érdemes végiggondolni, hogy pontosan milyen alkalmakkor használnánk a kötényt. Ha kisállatokkal való fürdetéshez vagy kozmetikázáshoz alkalmaznád, érdemes minél nagyobb felületűt készíteni, hogy ruhád biztonságban legyen.

Ha azonban főzéshez, sütéshez, festéshez vagy kerámiázáshoz vennéd fel, elegendő lehet egy rövidebb és inkább szélesebb típus is.

Bármelyiket preferálod, fontos végiggondolni, hogy ruhád vagy testfelületed mely részei lehetnek leginkább “veszélyben”, azaz vannak kitéve a koszolódásnak, nedvesedésnek.

https-wwwcsipkecsodaihu-2021-december-cikk1.jpeg

Szükséges alapanyagok

A vízálló kötény elkészítéséhez szerencsére kevés dolgot kell beszereznünk. Elsőként az anyagválasztás a legfontosabb, amely során a lehető legjobb vízhatlanságra érdemes törekedni.

A Csipke Csodái méteráru webáruház kiváló party vízlepergető anyagai segítségével gyerekjáték lesz az otthoni hobbi varrás!

Az anyagot rendkívül sokféle mintában megtalálhatod, a népszerű gyümölcsöket ábrázolótól egészen az aranyos kutyamintásig, kimondottan széles a paletta.

Emellett szükséged lesz még erős varrócérnára és egy megbízható varrógéptűre is.

Hogyan készül a kötény?

Első lépésként fogjuk a téglalap alakra vágott anyagot, és hajtsuk félbe. A tetejéről vágjunk le két negyed kört, és három hosszabb csíkot, amelyek a nyakpántot és a kötőket alkotják majd.

Ezután tegyük be az anyagot a varrógép alá, és egyszerű cikk-cakk öltéssel menjünk végig a széleken. Végül a letisztázott széleket nagyjából 1 cm szélességben beszegjük, szintén varrógép segítségével.

Következhet a pántok elkészítése, vegyük elő a már levágott hosszabb csíkokat. Ezek széleit hosszanti irányban hajtsuk középre, és finoman vasaljuk át, majd hosszában is menjünk át rajta a vasalóval. Ezután körülbelül 1 mm szélességben varrjuk végig a csíkokat.

A nyakpánt esetében érdemes felpróbálni, milyen hosszúságot érdemes hagyni, hogy fejünket kényelmesen átdughassuk rajta. Ha megtörtént a próbálás, jelöljük a helyét, és varrjuk a kötény “testéhez”, a megkötőkkel együtt.

A Csipke Csodái méteráru webáruház széles kínálatában rengeteg típusú, méretű és mintájú anyag közül válogathatsz! Tekintsd meg a választékot, és készíts csodás kreálmányokat saját kezűleg!