Na jó, valójában csak szeretném ezt hinni, és lelki szemeim elől eltüntetni a víziót, ahogy derék olvasónk vadi új PC-s alkatrészeit a régi vasába illesztve az egész ünnepet a torrentklienst lesve tölti, várva, hogy kipróbálhassa azokat a programokat, amelyek eddig túlzó gépigény miatt kimaradtak az életéből. Egyik kedvenc oldalunk, a slagerlistak.hu mindenesetre az elmúlt esztendő ötvenedik hetében (vagyis december nyolctól tizennegyedikéig) is figyelte a megvásárolt PC-s játékokat, és így egy érdekes piaci betekintést adhat, amúgy magyar módra.

A teljes árú játékok között nagy döbbenet nem nagyon akad -– tizedik helyen tanyázik példának okáért Will Wright evolúciós rémálma, a Spore, amelybe hosszú órákat ölve sem tudunk létrehozni egy olyan fajt, aki képes lenne megalkotni a Mount & Bladet. Kilencedik helyen dübörög a legújabb Call of Duty, a World at War, amelynek egyik szemünk sír, a másik meg üveg. Nyolcadik a tavalyi esztendő egyik nagy meglepetése, a King's Bounty: The Legend. Hetedik és hatodik helyen egy-egy Sims 2 tanyázik (az alapváltozat, illetve a Double Deluxe csomag), míg őket csak egy zsíros paraszthajszállal előzi meg a Highschool Musical 3: Végzős tánc (höhö). Negyedik helyen a FIFA 09, amely PC-re ugyan körülbelül annyit fejlődött, hogy végre lecserélték a hetvenes évek óta használt DOS-os motor egyes részeit... A dobogó is papírforma szerint alakul, amúgy magyarosan: harmadik a Need for Speed Undercover, amelyből döbbenet, de úgy néz ki, most egy ideig nem kell folytatást elviselni, ezüstérmes a World of Warcraft küldetéslemeze, a Wrath of the lowpoly Lich King, míg az aranyeret... bocsánat, az aranyérmet a WoW „előfizetési kártyája” kapta.

Hogy ne csak a teljes árú programok közül csemegézzünk, érdemes megnézni a PC-s „olcsó sorozatok” tízesét, amelybe a Spore „édes és rémes” elemek a 10. helyre tornázták fel magukat, a Sims 2-es Ikea stuffok a kilencedik pozíciót ostromolják, a Medal of Ho(n)rror Airborne pedig egészen a nyolcadikig küzdötte fel magát. A hetedik te magad légy, gondolhatta a Need for Speed Most Wanted, és duzzogva vehette tudomásul, hogy itt, kisbalkánon még a Cobra 11: NITRO Cool is népszerűbb nála -– talán pont Darths fanatizmusának köszönhetően. Ötödik a Test Drive Unlimited, amely még mindig fantasztikus program, és most már talán mindenkinek van gép normálisan futtatni, negyedik pedig a Need for Speed Carbon, amelyért mi kérünk elnézést. A dobogó szokás szerint papírforma: Sims 2 (Mansion and Garden Stuff), WoW (Burning Crusade) és WoW (alap), hátulról, mert azt úgy szokás és élvezetes.

Végül pedig „örülünk” nagyon, hiszen a legolcsóbb listán is megtalálható egy sztárjáték –- igaz az a Spore Creature Creator, amelyet szerintem az országhatáron kívül már sehol nincs senkinek sem arca árusítani; ő a nyolcadik, és csak egy hellyel marad le mögötte a hangzatos Terrorist Takedown: Covert Operation, valamint kettővel a Rally Trophy. Hetedik a Medal of... bocsánat, Code of Honor: a francia idegenlégió címet viselő, minden bizonnyal lebilincselő akciójáték, hatodik a PONI FARM, amelynek semmi köze nincs a pornóhoz, ötödik és negyedik helyen pedig két Battlestrike, az Ostrom és a Berlin felé az út küzd. Itt a toplista is okoz némi újdonság-hangulatot, hiszen a bronzérmes King of the Road, az ezüstérmes Pokoli Szomszédok, és az aranyérmes Xpand Rally se volt soha résztvevő a klasszikus listákon.