Jelentés a német frontról...A hármas hír első része egy új törvény, melyet még december elején szavazott meg a német parlament, és mely ez év elején fog törvényerőre emelkedni. Ez a már olvasóink előtt is bizonyára jól ismert gyermek- és ifjúságvédelmi törvényben foglaltak szigorítását jelenti minden olyan médiára, melynek jelentős részét teszi ki az erőszak, illetve melyben az erőszak ábrázolása realisztikus, kegyetlen, kirívó. Bár a megfogalmazás, ahogy írtam, a média minden területére kiterjed, de egyértelműen a fő célpont a videojátékok szegmense, ahogy Németországban nevezik, a „Killerspiele”, azaz a „gyilkolós játékok” szárnyainak további megnyirbálása. A törvény alapján az ilyen médiát nem betiltják, hanem „indexelésre kerül”, mint eddig, azaz olyan besorolást kap, amely egyértelművé teszi, hogy nem kerülhet a termék egy meghatározott korcsoport kezébe. Ezt az indexet a csomagoláson feltűnő méretben és kivitelben kell feltüntetni, és aki ennek ellenére ezt az árut a védett korcsoportnak eladja, akár (a hatályos Jugendschutzgesetzes értelmében) egy éves börtönbüntetésre is számíthat. Mindennek tetejébe az indexelt termékek marketingjére is rendkívül szigorú szabályozások vonatkoznak, azaz itt már a kiadóknak is oda kell figyelniük, hiszen ők is komoly szankcióra számíthatnak, ha egy ilyen „Killerspiele” reklámját beteszik egy magazinba vagy tévében sugározzák. Akit a téma érdekel, német nyelvű cikkeket talál az alábbi hivatkozásokon: Heise Online, Spiegel Online, az új törvény (német nyelvű, PDF).

A hír második fele a fentiekhez kapcsolódik, és tulajdonképpen egyetlen mondat, ezért is nem volt sok értelme külön anyagot szentelni neki: az Eurogamer készített egy interjút az Age of Conan: Hyborian Adventures készítőivel. Ennek központi gondolata, hogy a játék meglehetősen hűen próbálja meg visszaadni Robert E. Howard világát, azaz az erőszak és szexualitás a maga nyers valóságában fog megjelenni, így nyilvánvalóan elég nehezen lehetne besorolni a családi szórakozás kategóriájába. Én most a minket érintő kérdést, és az arra adott, jelzem, abszolút jogos választ idézem:

„Eurogamer: Ha az olyan játékokat, mint a WoW, és ezek közönségét nézitek, rengeteg gyermek játszik velük. Van bármilyen megoldásotok, mely megakadályozza, hogy egy gyermek játsszon ezzel a nyilván nem neki való játékkal - vagy ezt egyszerűen rábízzátok a szülőkre, hiszen igazából ez az ő dolguk?”

„Ole Herbjornsen, producer: Készítünk egy német verziót, mely az US és UK változathoz képest finomított lesz. Ezt leszámítva a játékhoz Visa-kártyára lesz szükség, és ha a 14 éves gyerekednek ilyenje van, és ezzel online vásárolhat, sokkal nagyobb problémákkal fogsz találkozni. Retinaszkennert és hasonlókat nem fogunk beépíteni!”

„Erling Ellingsen, termékmenedzser: Lesznek feltöltőkártyák is, de azt nem tudjuk megakadályozni, hogy kisgyermekek játszanak a játékkal – ez lehetetlen. Meg kell bíznunk a szülőkben, ez az ő felelősségük”.

Azt hiszem, nem kell kommentálnom a fentieket...

Végül, álljon itt egy harmadik hírmorzsa is: a német játékosok kicsit – talán még egyszer, utoljára – kiélvezhetik a tombolást, hiszen ezen a hétvégén, azaz január 4. és 6. között ingyen játszhatnak a Team Fortress 2-vel, ehhez nem kell mást tenniük, mint letölteni egy ingyenes klienst a Steamről, és mehet a móka ezerrel, fröcsöghet a zöld vér, dőlhetnek a robotok jobbra-balra. Nem tudom, ki hogy van vele, de én, főleg a fentiek tudatában, most valahogy nem irigylem ezt a germán „spílerektől”...