A Eurogamer cikke szerint a Sony Interactive Entertainment megerősítette, hogy nem a szeptemberi támadás volt idén az egyetlen, és nyáron 6791 korábbi és jelenlegi alkalmazott személyes adatai kerültek illetéktelen kezekbe egy júniusi kibertámadás során. A Bleeping Computer jelentése alapján a Clop nevű zsarolóvírus-csoport hajtotta végre az adatszivárogtatást. A Sony most felkeresi az érintetteket, és hitelmonitorozási, valamint személyazonosság-helyreállítási szolgáltatásokat kínál számukra.

pcguru-sony-playstation-cybertamadas-hack-adathalaszat-feltort-profilok-1.jpg

A Sony a tájékoztatójában, amelyben az érintetteket az incidensről értesítette, kijelentette, hogy "nem tud arról, hogy az érintett személyes adatokat közzétették vagy rossz célra használták volna" a támadás során. A Sony június 2-án fedezte fel az engedély nélküli letöltéseket, és "azonnal" lekapcsolta a platformot. A vállalat külső kiberbiztonsági szakértőkkel indított vizsgálatot, és értesítette a rendőrséget – közölték. A maine-i államügyészi hivatal feljegyzései szerint 6791 személy érintett.

pcguru-sony-playstation-cybertamadas-hack-adathalaszat-feltort-profilok-2.jpg

Ez a második adatszivárgás, amiről nemrégiben a Eurogamer tudomást szerzett. Az előző hónapban egy másik zsarolóvírus-csoport tagjai azt állították, hogy meghackelték a Sony összes rendszerét, és eladták az adatokat a vállalat ellenállása miatt. Ekkor a Sony nem reagált az Eurogamer megkeresésére, de más kiadványoknak azt mondta, hogy "jelenleg vizsgálódik". A hír bejelentése után két nappal a Cyber Security Connect jelentette, hogy egy másik személy állítja, hogy meghackelte a Sony-t, és kiszivárogtatott néhány, a belső rendszerükhöz tartozó hitelesítő adatot. Ha valaki még emlékszik, nem ez az első eset, hogy a Sonynál adatok szivárognak ki, hiszen korábban előfordult már, hogy a regisztrált játékosok adatai kerültek nagy számban illetéktelen kezekbe, ezzel akkoriban nagy botrányt okozva.