Tízrészes sorozat készül a magyar történelem egyik leghíresebb alakjáról, Hunyadi Jánosról. A szimplán Hunyadi címre hallgató széria Bán Mór regénysorozatát adaptálja mozgóképes formába, a koncepció pedig már-már a Trónok harca komplexitására hajaz, rengeteg karakterrel és történetszállal. A magyar származású producer, Robert Lantos a Varietynek mesélt az alkotásról, amelynek első előzetesét meg is tekinthetitek:

Gyanítom, hogy a nem angol nyelvű produkciók világában valószínűleg ez a valaha volt legambiciózusabb, már csak a terjedelme, mérete és költségei alapján is. A finanszírozás összehozása egyfajta csoda volt. Nem tudom, hogy valaha meg akarnám-e csinálni újra – vagy hogy egyáltalán meg tudnám-e” – nyilatkozta Lantos, aki számára igazi szerelemprojekt volt a sorozat, Bán könyveit is számtalanszor elolvasta.

Rögtön el akartam olvasni a következőt és az azutánit is. Azt gondoltam: ’Micsoda rendkívüli történet!’ Ez vezetett be Hunyadi János életébe, és az intrikákba, szerelmi ügyekbe, árulásokba és hőstettekbe, amelyek az életét és Közép-Európa történelmének azt a korszakát övezték” – tette hozzá a producer.

Lantos régóta dolgozik a filmiparban, és tudta, hogy olyan történetre bukkant, amely alkalmas a filmvászonra, azonban túl hosszú és túlságosan kiterjedt volt ahhoz, hogy beleférjen egy kétórás filmbe. Ettől függetlenül el akarta mesélni ezt a történetet, melynek szülőhazája van a középpontjában, ugyanakkor egész Európára hatással volt, ennek ellenére mégsem ismeri szinte senki Magyarországon kívül.

A Hunyadit ezért eredetileg egy angol nyelvű produkcióként képzelték el, Lantos azonban nem ebbe az irányba akart elindulni. A legnagyobb, egyben legszórakoztatóbb kihívás az volt, hogy meggyőzőn róla mindenkit, hogy a történelmi sorozat elkészítésének a leghitelesebb módja az, ha tiszteletben tartják a nyelveket, amiket az érintett történelmi szereplők beszélnek. A projektben több mint 600 nemzetközi színész és kaszkadőr vett részt, akik ráadásul a saját anyanyelvükön szólalnak majd meg a kész műben.

A borítókép forrása: Variety