James Cameron, alias a Világ Ura saját elmondása szerint most már élete végéig csak és kizárólag az Avatar franchise-re fog fókuszálni, amelynek első része még 2009-ben került mozikba, és azóta is minden idők legtöbb bevételt termelő filmje. A víz útja alcímű második felvonás jó 13 évvel később, 2022 végén érkezett meg, ami bár nem múlta felül elődje anyagi sikerét, így is bebizonyította, hogy igenis van igény a na’vik kalandjaira. Szóval a megalomán zseni most gőzerővel dolgozik a további folytatásokon: a harmadik részt várhatóan 2025. december 19-én mutatják be, a direktori feladatokat természetesen ismét Cameron látja el, a forgatókönyvet pedig A majmok bolygója-filmek íróival, Rick Jaffával és Amanda Silverrel karöltve készítette. Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Joel David Moora, CCH Pounder és Giovanni Ribisi is visszatér, míg az új belépők között Michelle Yeoht, David Thewhlist és Oona Chaplint üdvözölhetjük.  

A napokban megrendezett Disney miniexpón kiderült a film hivatalos címe: Avatar: Fire and Ash. Valamint közzétették a hivatalos logót, illetve néhány izgalmas koncepciós rajzot, amelyeken az új na’vi népcsoportot, a tűz népét is szemügyre vehetjük:

Cameron megerősítette, hogy a harmadik részben egy új kultúrát és tájegységet ismerünk meg – amíg az előző felvonás középpontjában a víz állt, addig a következő fejezetben a tűz lesz centrumban. Ezek a bizonyos új na’vik nagyon másak lesznek, mint akiket eddig megismertünk: „Az új film nem azt nyújtja, amire számítotok, de határozottan ez az, amit akartok” – mondta a rendező