Egész egyszerűen arról van szó, hogy a tesztelésre kiadott kártyák mind 8GB memóriával szereltek, a különbség csak annyi, hogy egy részükön más BIOS fut, ami letiltja a memória-címtartományok egyik felét és lefojtja a chipek órajelét, így szimulálva a 4 GB-nyi GDDR5 memóriát. Felmerült a kérdés, hogy vajon feloldható-e ez a korlát a BIOS flashelésével, majd a „nagyobb” kártya rendszerének telepítésével. A Techpowerup munkatársai nem csak kérdeztek, ki is próbálták, és sikerrel jártak: a mesterséges limit eltörlése után gyakorlatilag ugyanazokat az eredményeket hozta a „meghackelt” kártya, mint a testvére.

A sztori azonban akkor lett igazán érdekes, amikor jó pár, a kártyát korán beszerző vásárló is arról számolt be, hogy a 4GB-osként vásárolt és akként működő RX 480-on valójában nyolc darab, 1GB-os Samsung memóriachip van. Pedig elvileg csak a sajtónak járt a speciális darabokból... ez bizony ciki a gyártóra nézve. Persze nem tudni pontosan, hány ilyen kártya lett leszállítva és hova.

Mielőtt azonban bárki rohanna bevásárolni AMD RX 480 kártyákból, tudnia kell, hogy a memóriachipek csak a burkolat megbontása után láthatóak, magyarán azonnali garanciavesztéssel jár az ilyen machinálás, és a BIOS flashelése sem éppen kockázatmentes dolog!

radeon-rx-480.jpg