Grand Theft Auto V pletykák

Egy ismeretlen forrás által még a trailer megjelenése előtt közzétett információk szerint a játék 2012-ben játszódik (folyamatos vicctéma lesz a világvége), s csakúgy mint a GTA San Andreasban, itt is lehetőségünk van bejárni a teljes államot, ebbe beleértve annak három nagyvárosát és a környékbeli kisvárosokat, illetve a természet lágy ölét. Természetesen az új motornak köszönhetően minden sokkal szebb, mint annak idején, különösen a városok, melyek részletes kidolgozást kaptak.

A történet Los Santosban veszi kezdetét, ahol főhősünket, Adriant jól elveri és kirabolja a rivális Varrios Los Aztecas banda. Az utcai háborúk tehát visszatérnek, s így újra területfoglalósat játszhatunk a különböző bandákkal. A történet igazi mozgatórugója azonban a pénz lesz, melynek alapja a játék elején befutó óriási drogszállítmány, sőt ennek valamilyen köze van Adrian családjához, s a helyzet odáig fajul majd, hogy a főhősünk elhalálozik (összesen négy befejezés lesz, ám azt nem tudni, hogy ezek közül mindben meghal-e Adrian), a helyét pedig a fia veszi át.

A játék egyébként a GTA IV folytatásának tekinthető, bár a két játék között nincs különösebben szoros kapcsolat, annak ellenére sem, hogy Nico többször is megemlítésre kerül. A két játék közötti párhuzam inkább abban rejlik, hogy ugyanabban az idővonalban játszódik, így tehát visszatérő reklámokra és cégekre mindenképpen számítani kell, de pár régi ismerős is felbukkanhat.

GURU Extra ***A hírek popupjaGURU Extra ***A hírek popupjaGURU Extra ***A hírek popupja

A GTA V ez eddigiek alapján nem hoz akkora óriási változást a sorozat életében, mint tette azt annak idején a 4-es sorszámot viselő felvonás, ám a forradalom helyett a játékmenet tovább bővül. Javítottak például a fedezékrendszeren, visszatérnek a vadászrepülőgépek, a tuningolható autók, lesznek ejtőernyők, s hatos körözöttségi szint, ahol már a nemzeti gárda is a nyakunkban lesz. Az igazi figyelmet azonban a multiplayer mód kapta: konzolon 32-en, PC-n pedig 64-en játszhatnak a régi és új játékmódokban, valamint végre-valahára kooperatív módban is játszható lesz a szólista mód.

Az informátor továbbá elárulta azt is, hogy kivételesen a PC-s verzió (a Rockstar Leeds kezeli az átiratot) egy időben fog megjelenni a konzolos kiadásokkal, a premier pedig 2012 nyarán esedékes. A Newzoo véleménye szerint azonban csak digitális úton lesz elérhető a program, ezzel a meglátással viszont az ipar nagy veteránja, Michael Pachter egyáltalán nem ért egyet. Szerinte a játék mindenképpen lemezen fog megjelenni, már csak azért is, mert az Xbox 360 tábor 40 százaléka 20 GB-os, vagy még annál is kisebb háttértárral játszik, ettől az embertömegtől pedig vétek volna megválni. Pachter jóslata szerint a GTA V több mint 24 millió példányban fog elkelni, ezzel 1,5 milliárd dollár bevételt termelve.

Fontos leszögeznünk, hogy a fentiek csupán pletykák és találgatások, hiszen a Rockstar jóformán semmit sem közölt a játékkal kapcsolatba. A kiadott trailerből azonban ki lehet mazsolázni pár érdekességet. Példának okán rögtön az elején ott van a kutya (háziállatok még nem voltak egyik epizódban sem), de említhetnénk még a hőlégballont, az utcai konditermet és a megannyi utalást a recesszióra, ami úgy tűnik, fontos szerepet kap majd a sztori során. Érdemes tehát végignézni még egyszer a videót.



Friss: a hivatalos sajtóközlemény szerint a program egy új, merész irányba tereli a nyílt világú játékokat, s ez lesz az eddigi legnagyobb GTA a sorozat fennállása során, ám a játékosok csak Los Santosban és azt körülvevő hegyeken-völgyeken kalandozhatnak. A Rockstar mást nem volt hajlandó elárulni.