Az egyetemes konszenzus szerint az 1962-ben bemutatott Arábiai Lawrence minden idők egyik legjobb filmje, amely az elmúlt évtizedek során komplett rendezőgenerációkat inspirált. Köztük van Steven Spielberg is, akit nyilván senkinek sem kell bemutatni, és nemrég a Slashfilm hozott le egy cikket, amelyben a direktor szavait idézték fel 1988-ból, amikor is megnevezte azt az alkotást, ami miatt végül ezt a pályát választotta.

Az Arábiai Lawrence volt az első olyan film, amit megnézve én is filmkészítő akartam lenni. Phoenixben éltem, 13 vagy 14 éves voltam akkoriban, elsöprő élmény volt” – mesélte Spielberg, aki nemegyszer elmondta már, hogy mekkora hatást gyakorolt rá David Lean klasszikusa. „Nem bírtam felfogni az élmény iszonyatos nagyságát. Nem is tudtam egy ültömben megemészteni. Igazából kisétáltam a moziból, elkábultam, megnémultam.

A film után Spielberg erősen érdeklődni kezdett mindennel, ami az Arábiai Lawrence-szel kapcsolatos, azonban ezekhez az információkhoz akkoriban nem volt olyan könnyű hozzájutni, mint manapság, az internet, az IMDb és a YouTube korában, és még a VHS-forradalom is messze volt, viszont bakeliten megtudta venni Maurice Jarre filmhez készített zenéjét, amelyhez volt egy booklet is, amiben szerepeltek a filmmel kapcsolatos részletek. A tinédzser Spielberg ezt tanulmányozta tudatosan, mert mindent tudni akart az alkotásról.

Attól függetlenül, hogy a rendező az elmúlt években több nosztalgikus hangulatú filmet készített, mint például az életrajzi ihletésű A Fabelman családot, valamint a West Side Story új változatát, az Arábiai Lawrence-et nem szeretné megbolygatni, azonban kollégája, Roland Emmerich pont erre készül, ugyanis nemrégiben érkezett a hír, hogy A függetlenség napja rendezője remake-eli a klasszikust, méghozzá egy három évados tévésorozat formájában.

A borítókép forrása: Slashfilm