Kevin Smith filmes karrierje nagyjából 30 éve indult a Shop-stoppal, melynek elkészítését nagyrészt saját zsebből finanszírozta, a legenda szerint pedig úgy tett szert a pénzre, hogy túladott patinás képregénygyűjteményén. Az író-rendező-színész az alkotás sikerének köszönhetően nyert bebocsátást Hollywoodba, ahol ezután is szépen alakultak a dolgai – legalábbis a 2000-es évek második feléig, amikor karrierje szép lassacskán lejtmenetbe kezdett. Új filmjei már kevesebb publicitást kaptak, és nem részesültek olyan széleskörű elismerésben, mint az aranykorban, így Smith azt tette, amit minden rendező tesz, ha pályafutása stagnálni kezd: visszatért a kaptafához. Először 2019-ben, a Jay és Néma Bob Reboottal, majd 2022-ben a Shop-stop 3-mal próbált ismét betörni az élvonalba.

Mindkét alkotást vegyes kritikai fogadtatás és kisebb anyagi bukás kísérte, ennek ellenére Smith nem adja fel, a napokban jelentette be, hogy már dolgozik a harmadik Jay és Néma Bob filmen, valamint tegnap jött ki a The 4:30 Movie című rendezésének első előzetese, amit idén szeptemberben mutatnak majd be a mozik – nem mellesleg utóbbi alkotás a Shop-stop 4-et is előrevetíti.

A The 4:30 Movie-t az író-rendező-színész saját fiatalkori emlékei ihlették, amikor tejfeles szájú tinédzserként a filmek iránti szeretete miatt különböző mozikba lógott be, és ezen „hobbinak” köszönhetően talált rá az első igazi szerelem is. A történet 1986 nyarán játszódik, a középpontban egy 16 évesekből összeverbuválódott baráti társaság áll, akik közül az egyik srác összeszedi a bátorságát, és meghívja álmai nőjét, hogy megnézzenek egy R-besorolású filmet a moziban.

A főbb szerepeket Reed Northrup, Nicholas Cirillo és Austin Zajur játsszák, a fent említett lányt Siena Agudong személyesíti meg, de Justin Long, Ken Jeong, Kate Micucci, valamint Smith moziverzumának, a View Askewniverse-nek színészei, Brian O’Halloran, Jeff Anderson, Rosario Dawson, Jason Mewes és Jason Biggs is feltűnnek majd a filmben.

A fentebb tárgyalt Shop-stop 4 utalás pedig onnan pattant ki, hogy a The 4:30 Movie trailerjében Smith munkásságának ismertetésekor azt olvashatjuk, hogy ő a Shop-stop, a Shop-show, a Shop-stop 2, a Jay és Néma Bob Reboot, a Shop-stop 3, és valószínűleg a Shop-shop 4 író-rendezője.

A The 4:30 Movie-t szeptember 13-án mutatják be az USA-ban, hazai megjelenésről egyelőre nincs hír.