Hétfőn a kaliforniai Santa Barbara közelében kisrepülőgépével lezuhant és szörnyet halt James Horner, kétszeres Oscar- és Golden Globe-, háromszoros Grammy-díjas zeneszerző. 61 évet élt.

James Horner legismertebb műve minden bizonnyal a 27 millió példányban elkelt Titanic zenéje és annak híres betétdala, a My Heart Will Go On, melyet Celine Dion adott elő, és amely elhozta számára az Oscar-díjat. Persze nem ez volt az egyetlen jelölése, hiszen rendkívül termékeny zeneszerző volt, több mint 150 film zenéje fűződik a nevéhez – az arany szobrocskára a Bolygó neve: Halál, az Egérmese, a Baseball álmok, a Rettenthetetlen, az Egy csodálatos elme, a Ház ködben és az Avatar dallamaiért szállt harcba. Alkotásait hosszan lehetne sorolni, az Ellenség a kapuknál, az Apolló 13, a Viharzóna, az Apocalyptico, a Csodálatos Pókember vagy a Trója dallamai is itt csengenek a fülünkben.

James Horner Los Angelesben született 1953. augusztus 14-én, és „magyar szál” is van életútjában, hiszen zenei tanulmányait Ligeti Györgynél kezdte Londonban. Karrierje 1978 óta szárnyal, az egyik legismertebb hollywoodi zeneszerzőnek számított. A komponálás mellett másik nagy szenvedélye a repülés volt, egy Flying Horsemen nevű, második világháborús P-51 Mustang gépekkel repülő csapat tagjaként vett részt számtalan bemutatón, melyek alatt az ő általa írt zene szólt. Utolsó útjára hétfőn indult el.

james-horner.jpg