A Batman: Caped Crusader című rajzfilmsorozat első évadja augusztus 1-jén érkezik a Prime Video-ra, és máris megérkeztek az első kritikák Bruce Timm, J.J. Abrams és Matt Reeves szériájáról, ami a Sötét Lovag történetének korai szakaszába kalauzol el minket, jókora ponyvás, noiros, retro-érzéssel, újragondolva a DC-képregények ’30-as évekbeli korszakát. Az alkotás több ponton is hajaz az 1992 és 1997 között vetített kultikus Batman animációs sorozatra, jól lehet, annak egyik alkotója, Bruce Timm szintén részt vett ennek az új adaptációnak a munkálataiban.

Úgy látszik, a Caped Crusader minden szempontból nagyot fog menni, ugyanis a RottenTomatoes nevű kritika-összesítő oldalon jelenleg 100%-on áll, és noha a Metacritic 72 pontja már egy kissé árnyaltabb képet mutat, végeredményben nincs ok az aggodalomra, a Bőregér ismét értő kezekbe került.

Ez az évtized legjobb Batman-adaptációja. Egy leheletnyi frissességgel kreatívan, odaadással és hozzáértéssel próbál elmesélni egy Batman történetet” – írja Witney Seibold a Slashfilmtől.

Casey Chong, a Casey’s Movie Mania szerkesztője ugyan visszafogottabban nyilatkozott a sorozatról, a méltatással ő sem szűkölködött: „Messze nem olyan jó, mint reméltem, különösen a hatalmas felhajtást figyelembe véve. De a Batman: Caped Crusader ennek ellenére is egy átlagon felüli animációs sorozat, amit érdemes megnézni.

Mások színvonalban egyenesen az előbb említett ’92-es Batman-szériához, és a nemrég zajos sikert aratott X-Men ’97-hez hasonlítják az alkotást:

Akárcsak a Batman: The Animated Series-ben, ebben a sorozatban is veszélyes és fenyegető képet mutat Gotham bűnözői világa” – fogalmazott Ross McIndoe a Slant Magazine-tól.

Olyan érzetet kelt, mintha a széria a Batman: The Animated Series utódja vagy spirituális testvére lenne, akárcsak az X-Men ’97 volt az eredeti X-Men rajzfilmsorozatnak” – írta E.J Moreno a Flickering Myth-től.

Az, hogy a Caped Crusader kizárólag a rajongóknak szól-e, Ross McIndoe adta meg a választ a Collidertől: „A Caped Crusader abból a feltételezésből indul ki, hogy a legtöbben már jártasak a Batman-mítoszban, és ezt használja fel az új karakterek bemutatására, kevés hajcihővel.

És hogyan sikerült megírni a sztorit, valamint meglép-e kockázatos dolgokat a narratíva?

A Caped Crusader grandiózusabb témái itt-ott elvesznek. Ez az új sorozat remek, de nem tud segíteni a hibákon, bárcsak mélyebben is beleásott volna egy-két dologba.” – Michael Thomas, Collider

A sorozat átveszi a már meglévő karkatereket és témákat, amelyek segítenek kialakítani a műsor saját identitását és elkerülni elődei árnyékát.” – Elijah Gonzaliez, Paste Magazin.

Üdvözlendő változtatás, hogy Harvey Dent már az deformációja előtt egy Kétarcú, aki hajlandó bármit megtenni saját érdekeiért, pedig még el sem torzult.” – Casey Chong, Casey’s Movie Mania

Bruce Wayne és Batman új szinkronhangjáról is ítéletet mondtak a kritikusok – ugye Kevin Conroy sajnálatos halálával már egy másik színészt kellett keresni a feladatra, és kardinális kérdés volt, hogy vajon az új jelölt képes-e felnőni elődei örökségéhez.

Hamish Linklater tisztességes teljesítményt nyújt Batmanként és Bruce Wayne-ként is.” – Michael Thomas, Collider.

Nagyszerűen teljesít.” – E.J. Moreno, Flickering Myth.

Linklater könnyedén vált a hős két személyazonossága között, de teljesítménye leginkább csak az „átlagos Batman” kategóriába esik.” – Gavia Baker-Whitelaw, TV Guide.

Az újságírók még egy-két Batman-gonoszt is kiemeltek.

A sorozat eddigi legjobb ellenfele Harley és Dent.” Elijah Gonzaliez, Paste Magazine.

Harley Quinn magasan kiemelkedik a mezőnyből, már csak azért is, mert a sztori nagyszerűen helyezi előtérbe a figura civil identitását, ravasz pszichoterapeutaként.” – Gavia Baker Whitelaw, TV Guide.

Nemsokára mi is meggyőződhetünk, hogyan sikerült a sorozat: a Caped Crusader, mint ahogy már leírtuk, augusztus 1-jén debütál streamingen