A cikkből megismerhetők azok a kulcsfontosságú szempontok, amelyek alapján könnyebb lehet döntésre jutni a beszerzést illetően. Amelyek egyébiránt kiemelt fontossággal bírhatnak annak érdekében, hogy a választott gumiabroncsok ténylegesen hozzáadott értéket jelentsenek vezetés közben. Úgyhogy ennyit előzetesen, most pedig következzenek a részletek!

Amiért sokat számít az autógumi méretének tudatos megválasztása

Valószínűleg nem túl nehéz kitalálni, miért javasolt komolyan venni a méret kiválasztásának a kérdését. Ezen múlik ugyanis az, hogy az autó vezetése mennyire biztonságos, hatékony és problémamentes.

Sőt, az ideális formában megválasztott méret abban is hathatós segítséget jelenthet, hogy az autó fogyasztása a kívánt értékeken belül alakuljon. A nem megfelelően választott gumiméret negatívan képes befolyásolni egyrészt az autó teljesítményét, másrészt a fogyasztást, harmadrészt a menet közbeni stabilitást, illetve a kormányozhatóságot.

A legfontosabb irányadók

Vegyünk egy konkrét példát, és legyen a választott méret mondjuk 205/55 R16. Fontos természetesen tisztában lenni azzal, hogy az egyes értékek és mutatók pontosan mit is jelentenek.

Ha mondjuk az Olcsobbgumi.hu Davanti személygumiját vesszük szemügyre, és az ott látható értékeket, akkor az első számnak megfelelő 205-ös érték a gumi mm-ben mért szélességét jelöli.

A következő érték, vagyis az 55 egy arányszámot jelent. Arra utal, hogy az oldalfal vastagsága egész pontosan hány százaléka a gumi szélességének. Jelen esetben ugyebár tisztán látszik, hogy az oldalfal vastagsága 205 mm. 

Amennyiben nagyon akarjuk, akkor ezt is tovább lehet bontani. Mégpedig úgy, hogy az érték 55%-a 112.75mm, tehát ekkora az oldalfal. Egyébként ezek az értékek egy átlagos személyautó gumijának felelnek meg.

olcsobbgumihu-2022-aprilis-linkmarketing-3.jpg

A gyártó előírásainál biztosabb támpontot nehéz találni

Vagyis nem feltétlenül éri meg túlzottan variálni annak kapcsán, hogy milyen méretű gumiabroncsok kerüljenek fel végül az autóra. Amiatt sem, mivel a gyártók mindegyike megadja az erre vonatkozó támpontokat.

Egyrészt az autóhoz mellékelt használati utasításban, másrészt magán az autón is megtalálhatóak a méretre vonatkozó javaslatok, egészen pontosan a vezető oldalán. Ezek jelenthetik tehát az optimális kiindulási alapot, hogy a gumiabroncs méretének kiválasztása valóban a megfelelő tudatossággal történjen.