Nagy tévedés, hogy csak az izomépítéshez kell a plusz fehérje! A Naturize fehérjéivel odafigyelhetünk a fehérjebevitelre, akár sportolók vagyunk, akár idősek, akár fiatalok, főként pedig akkor, ha nem sokféle ételt szeretünk megenni. A végén pedig az is fontos, hogy egészségesek, fittek maradhassunk és kevésbé betegedjünk meg.

Mi okozhatja a fehérjehiányt, és ez hogy jelentkezik?

Az első dolog, ami okozhatja, az a nem megfelelő étrend, például ha valaki válogatós vagy egyoldalúan étkezik. Ezek mellett közrejátszhatnak emésztési problémák is – bizonyos emésztőrendszeri betegségek esetén a fehérjék nehezebben szívódnak fel –, vagy krónikus betegségek – cukorbetegség, daganatos megbetegedések –, valamint az időskorra is jellemző, hogy a szervezet kevésbé hatékonyan hasznosítja a fehérjét. 

A tünetek ugyan nem feltűnőek, de árulkodóak lehetnek, ilyen a gyakori fáradtság, az izomgyengeség, a lassabb sebgyógyulás, a hajhullás, a töredező körmök, a koncentrációs zavarok és az, ha gyengébb az immunrendszerünk.

Hogyan pótolható a fehérje?

Elsősorban étrendi változtatásokkal orvosolható a fehérjehiány, vagyis több húst, halat, tojást, tejterméket, hüvelyest, diófélét javasolt fogyasztani. Azonban van, hogy ez sem elegendő, és nem csupán az egészséges életmódot tartjuk szem előtt, hanem sportolásba, edzésbe kezdtünk, esetleg izmosodni szeretnénk, amihez még több fehérje szükségeltetik.

Ekkor jönnek képbe a fehérjekoncentrátumok, melyek kényelmes és hatékony módjai a fehérjebevitel növelésének. Számos növényi és állati forrásból származó fehérjetermék kapható ma a piacon, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Azoknak, akik allergiára hajlamosak vagy vegán életmódot folytatnak, az előbbieket ajánljuk, hiszen hatásfokban nincs köztük különbség. A gyerekek azonban, tudjuk, hogy sokszor nehéz esetek, ezért számukra az sem mindegy, hogy a készítménynek milyen az íze, állaga. Erre is érdemes odafigyelni.

https-wwwrizsfeherjehu-2024-aprilis-cikk3.png

Így segíthet a technológia

  • Okostelefon applikációk: Ma már számos applikáció segíthet a fehérjebevitel nyomon követésében, akár a szülők, akár a gyerekek részére, játékos formában. A My Protein Trackert például pontosan erre fejlesztették ki, de a High Protein Foods Guide is a segítségünkre lehet, valamint más fitneszalkalmazásokban is megtalálható ilyen opció.

  • Hordozható okoseszközök: A fitneszkarkötők és okosórák némelyikén be lehet állítani a fehérjebevitel rögzítését. Sőt, ugyan Magyarországon kevésbé elterjedt, de az okoshűtők – melyek észlelik, mit tartalmaznak – is képesek jelezni a tulajdonosaik számára, hogy elég fehérjét fogyasztanak-e.

A fehérjehiány megelőzhető odafigyeléssel és tudatos táplálkozással. A technológia eszközei segíthetnek céljaink elérésében, és abban, hogy családunk egészséges és erős maradhasson.