Az utóbbi hónapok a két nagy következő generációs DVD-formátum, a Toshiba által kifejlesztett és a Microsoft által támogatott - s egyúttal az Xbox 360 konzolok mellé opcionális tartozékként megvásárolható - HD DVD, illetve a Sony tulajdonában lévő Blu-ray csatározásaitól volt hangos. Ám azzal, hogy az egyik legnagyobb filmkiadó, a Warner is a Sony gyermeke mellett tette le a voksát, gyakorlatilag eldőlt a harc, hiszen ezzel a Blu-raynek sikerült a legtöbb és legbefolyásosabb filmforgalmazót a háta mögé felsorakoztatnia. A redmondi óriásnak ezután nem volt más választása, minthogy hivatalosan is felhagyjon a HD DVD forgalmazásával és támogatásával. A Microsoft egészen idáig nem foglalt állást a Sony üdvöskéjével kapcsolatban, azonban a Las Vegasban tartott Mix08 névre hallgató konferencián Steve Ballmer , a cég vezérigazgatója lelkesen beszélt a Blu-ray és a Microsoft jövőbeni viszonyáról : "Már javában dolgozunk a Windows operációs rendszerek Blu-ray meghajtó támogatásán. A világ megy tovább." - mondta, utalva arra, hogy van élet a HD DVD halála után is.

A kérdés adott: vajon eljut-e a Microsoft odáig, hogy az eddig rivális DVD-formátum meghajtóival árusítsa az Xbox 360 konzolokat?  A válasz egyelőre várat magára, az azonban szinte biztosra vehető, hogy a manapság készülő nagyobb szabású játékok lassan kinövik a jelenlegi DVD-technológia által biztosított "ruháikat", így előbb-utóbb az Xbox 360-ra fejlesztett játékoknak is szükségük lesz a nagyobb tárkapacitásra.

Az azonban még közel sem biztos, hogy a formátumháború végleg eldőlt, és a Blu-ray lesz az egyeduralkodó a piacon. Egy londoni cég ugyanis máris előállt a HD VMD formátummal, ami lemezei és meghajtói kedvező árával próbál hatni a vásárolóközönségre. Az első HD VMD lejátszók 199 dolláros árcédulával lesznek ellátva, s állítólag ugyanolyan minőséget képesek produkálni, mint a Blu-ray. A korábbi ígéretekkel ellentétben azonban még egyetlen filmkiadó sem jelentetett meg filmeket erre a formátumra,  ezért a széles körű térhódítás egyelőre még várat magára.