Hellboy, azaz magyarosított nevén Pokolfajzat 1993-ban debütált a képregények lapjain, a karaktert pedig először Guillermo del Toro rendező álmodta vászonra 2004-ben. A film ugyan nem aratott kitörő sikert, azonban négy év múlva mégis követte egy második rész, ami elődjéhez hasonlóan szintén nem ment nagyot a kasszáknál, bár a konszenzus szerint a két alkotás minden idők legjobb képregényadaptációi közé tartozik, és a figura rajongói is elégedettek vele. Del Toro azonban sosem tudta trilógiává bővíteni művét, noha hosszú évekig kampányolt egy harmadik felvonásért a címszerepet alakító Ron Perlmannel együtt, de végül semmi sem lett a dologból. A stúdió helyette új rendezővel és új színésszel rebootolta a franchise-t 2019-ben – csúnyán meg is buktak vele.

Újabb csend következett, mi több, a legutóbbi zakózás után valószínűleg senki egy lyukas garast nem tett volna rá, hogy a közeljövőben ismét előveszik a pokoli antihőst. Erre, mint derült égből villámcsapás, úgy érkezett meg a Hellboy: The Crooked Man előzetese, ami egyelőre nem néz ki valami jól, ám a figura megalkotója, Mike Mignola valósággal odavan érte, ahogy az a GamesRadar-nak adott interjújából kiderült.

Gyakran az szokott történni, hogy későn kapcsolódok be egy projektbe, és addigra már valaki összerakja a kirakós darabjait, de úgy, hogy azok nem igazán passzolnak. De ezúttal megkaptam az esélyt arra, hogy azt mondhassam: ’A The Crooked Mant fogjuk megcsinálni, és nem fogunk eltérni attól a sztoritól.’ Adnunk kellett hozzá egy kis háttértörténetet, szóval azt egy másik sztoriból kölcsönöztük, de új dolgokkal nem rukkoltunk elő.

Mignolának egyébként a korábbi három film is tetszett, de azokkal nem volt maradéktalanul megelégedve, szemben a The Crooked Mannel, amiben rengeteg „hellboyos” pillanat van, és sokkal hűbb az eredeti képregényhez, mint a korábbi próbálkozások.

Van egy pillanat a templomban, amit egyszerűen imádok. Azon filóztam, hogy vajon adnak-e majd hozzá még speciális effektusokat. Ez csak egy apró kis pillanat, amit könnyedén kivághattak volna, de végül benne maradt a filmben. Nem arról van szó, hogy ne szeretném a többi Hellboy-filmet vagy legalábbis ne lennének olyan részek, amiket ne imádnék bennük, csak az van, hogy… Nagyon hálás voltam azért, hogy végre találkoztam valakivel, aki tényleg bele akarta tenni a képregény legjobb részeit a filmjébe. Mert mindig van egy pont, amikor az emberek azt mondják, hogy ’igen, adaptálni fogjuk a képregényedet a nagyvászonra’, de most ez tényleg meg is történt.

A Hellboy: The Crooked Man valamikor idén érkezik a mozikba. A filmet Brian Taylor (Crank 1-2, Gamer – Játék a végsőkig, A szellemlovas – A bosszú ereje) rendezte, a forgatókönyvet pedig társíróként jegyzi Mignolával és Christopher Goldennel.