A PC Guru Online 15 éve alatt számtalan érdekes és fontos dolognak lehettek szemtanúi a PGO rendszeres látogatói. Weblapunk egy, a magazin népszerűsítését szolgáló, statikus oldalból saját portállá nőtte ki magát, két hete szombaton, a 15. PGO-s születésnapon pedig arra kértünk benneteket, hogy áruljátok el nekünk, mióta nézitek az oldalt, valamint írjátok meg, hogy miért. Nos, megérkeztek a válaszok, mi pedig összegyűjtöttük a legjobbakat.

Ti mondtátok

Acton96-nak az egykor sokkal jobban pezsgő fórum és a magazin később kirakott tesztjei kötik le legjobban a figyelmét.

„Bár én csak 2012 januárjában regisztráltam az oldalra, de olyan 2009-2010 óta látogatója vagyok. Nagyon sok jó hírt olvastam végig ezalatt. Amit a legjobban szeretek, és ami visszaránt, az maga a fórum és a játéktesztek. Igaz csak a legújabb PGO-n kezdtem el a fórumra írni, de szinte minden nap meglesem a különböző témákat. Remélem, ez a töretlen lelkesedés megmarad.

A legelső PC Guru amit olvastam (és láttam), az a 2008-as harmadik havi lap volt. Ezt még anno a bátyám vette meg, mert írtatok benne a Red Alert 3-ról, és azóta egyre jobban átpártoltam hozzátok, manapság pedig már csak PC Gurut vásárolok. Uh, elkalandoztam. :) A PGO-nak meg boldog szülinapot, nektek srácok továbbra is ilyen jó munkát, remélem még sokszor ennyit megél az oldal!”

15 éves a PC Guru Online
Arra kértem Christ, készítsen egy képet a szülinapos
cikkhez. Olyan jó lett, hogy másodszor is elsütöm!

Szegény Xandrost (avagy ahogy régen ismertük, Nomádot) sokat ekézték a fórumközösség veterán tagjai, hol joggal, hol jogtalanul. Mindez viszont nem okozott neki lelki törést, sőt, máig velünk van és olvas bennünket.

„Én személy szerint 2009 januárjában regisztráltam még a PC GURU Online 3.0-ra. Első valódi fórumbejegyzésem emlékeim szerint még az OFF topicban volt ahol akkortájt hatalmas élet volt. Szinte minden nap reggelem azzal telt, hogy megpróbáltam kibogozni az előző esti beszélgetések lényegi tartalmát. De aztán engem is magával ragadott az oldal. Ha valamilyen problémám volt, pl. elakadtam egy játékban, a fórumon kértem segítséget, netán ha hardveres fronton voltam gondban, a nagy múltú Simba, korábbi nevén Dan mindig készségesen kisegített, és kisegít a mai napig.”

Conqer114 lassan igazi veteránnak számít, hisz hat éve, több mint fél évtizede olvassa a PC Guru Online-t. És imádja a nyereményjátékokat, noha még nem nyert semmit korábban.

„Számomra az oldal mindig szoros összefüggésben állt a magazinnal, így amikor 2008-tól rendszeresen kezdtem (illetve testvéreimmel kezdtük) vásárolni az újságot, a honlapra is regisztráltam (visszatekintve vicces, hogy az eredetileg Conquerornak indult nickemből mi lett, bár az akkor tízéves énemtől nem lehetett sokat elvárni). Innentől rendszeresen feljártam, híreket, cikkeket olvasni (nem vagyok egy nagy fórumozó), figyeltem, van-e valami újdonság várva várt játékaimról, új trailer (esetleg demót letölteni) vagy bármi, ami érdekelt. Ez a "lelkület" a mai napig sem változott, most is örömmel nézek fel, érdeklődve olvasom a cikkeket, és ámulok, hogy milyen nagyszerű játékot szereztetek ismét a magazin mellé.

Furcsa módon nincs konkrét legjobb élményem, de kedvenceim közé tartoztak a különböző nyereményjátékok (még soha nem nyertem, de nem adom fel a reményt), a "közvetítések" a nagy játékos eseményekről (Gamescom, E3 stb.), valamint az elgondolkodtató cikkek is, melyeket nagyon jó volt (néha hümmögve) olvasni.

Mondanivalóm végén meg szeretném köszönni nektek, az oldal, illetve a lap szerkesztőinek és a cikkíróknak, hogy napról-napra, illetve hónapról-hónapra elláttok minket ezzel a hatalmas mennyiségű és kiváló minőségű tartalommal, amely nélkül nem lenne ilyen a gamer-életem. Köszönöm nektek, és kívánok még legalább ennyi, játékban gazdag évet! Boldog születésnapot PGO!”

Persze EHyde-hoz képest Conqer114 is új fiú, lévén olvasónk több mint tíz éve nézegeti a PGO-t. Nem semmi, ilyenkor mi is el-elmorzsolunk egy könnycseppet… Bár még hozzá sem volt kegyes Oppon, reméljük, nem sokáig marad hoppon (na jó, ezért elnézést kérek, fertelmes volt, tényleg).

„2002-2003 körül kezdem el az oldalra járni, viszont csak 2007-ben regisztráltam. Azért szeretem az oldalt, mert rengeteg jó cikk jelenik itt meg. Szinte azonnal értesülni lehet a játékvilág pletykáiról. A videósorozataitok nagyon jók. Kedvenceim a „Vágjunk bele!” és az „Ezzel játszunk…”. Szeretem még a nyereményjátékokat is, bár még egyszer sem volt kegyes hozzám Oppon (a szerencse).

Hogy ne csak pozitívat mondjak: néha már frusztráló, hogy néhány játékot agyon hype-oltok, másokat pedig szinte alig emlegettek. Mondok egy példát erre: GTA 5 (lehet, hogy jó, de már unalmas) kontra Spellforce 2 (nemrég jelent meg egy új stand-alone kiegészítő a játékhoz, és még csak az ez történt cikksorozatotokba sem került bele).

Szóval jó az oldal, de még lenne hová fejlődni. Végül boldog születésnapot PGO, csak előre a végtelenbe és tovább!”

A PGO „nagy öregje” ellenben nem EHyde, hanem Catilina, aki… nos, elég, ha elolvassátok, mit írt. Rövid, de velős!

„1999-ben kaptam az első számítógépemet, kábé azóta nézegetem az oldalt kisebb-nagyobb rendszerességgel. Először csak „spectator módban”, később regisztráltam is, mert trollkodni JÓÓÓ!”

A nagy átlag

A múltkori szülinapos cikk alján természetesen egy szavazás is helyet kapott, amiben arra kerestük a választ, hogy mióta olvastok bennünket. Nos, meglepődtünk, mert a többség már hosszú évek óta a PC Guru Online-nal tart. Összesen 239 szavazat érkezett, ami természetesen nagyon kevés, de mivel sok olvasónk még nem regisztrált, vagy szimplán nem látta a hírt, esetleg nem emlékezett rá, mióta járja a PGO virtuális vidékét, be kell érnünk ennyivel.

PC Guru szavazási statisztika
Bár nem szavaztatok kiemelkedően sokan,
azért így is van mire büszkének lennünk

A szavazók 33 százaléka szavazott arra, hogy több mint egy éve, de kevesebb mint négy éve látogatja az oldalt. 30 százalékuk kevesebb mint hét, de több mint négy éve olvassa az oldalt, így elmondható, hogy a szavazók 63 százaléka már egyáltalán nem új ember. A szavazók 19 százaléka egyébként kevesebb mint tíz, de több mint hét éve látogatja a PC Guru Online-t, ami nagyon jó aránynak mondható a veteránok körében. A válaszolók mindössze 7 százaléka látogatja tíz évnél régebb óta az oldalt, indulása óta pedig csupán 3 százalékuk tart velünk. Olyan személy, aki mindössze egy éve nézi a PGO-t, kevés akad, 8 százaléka a szavazóknak, míg teljesen új ember csupán egyetlen fő, aki még 1 százalékot sem tesz ki.

Noha ez nagyon messze van a reprezentatív értékeléstől, az látható, hogy sokan vagytok olyanok, akik évek óta a PC Guru Online-t nézegetitek. Nektek köszönhető, hogy ez az oldal még létezik, hogy a mi munkák nem hiábavaló.

Köszönjük nektek kitartó figyelmeteket, és reméljük, a 30. születésnapot is együtt ünnepeljük majd!