2013. szeptember 17.: ezen a napon jelent meg legelőször a Grand Theft Auto V, PS3-ra és Xbox 360-ra. Legelőször, mondom én, mert azóta több kiadást is megért a Rockstar North klasszikusa. 2014. szeptember 18-án PS4-re és Xbox One-ra, 2015. április 14-én PC-re, 2022. március 15-én pedig PS5-re és Xbox Series X|S-re is kiadták, és ugyan PS5 Pro-ra a GTA 6 jön, de ha tippelnünk kéne, lesz "PS5 Pro enhanced" GTA 5 is.

A GTA 5 fejlesztése nagyjából a GTA 4 megjelenése idején kezdődött, a fejlesztők olyan korábbi címekből táplálkoztak, mint a GTA 4, a Red Dead Redemption, vagy a Max Payne 3. A sorozat történetében először nem egy, nem kettő, hanem rögtön 3 főszereplő felett vehettük át az irányítást: Michael, Franklin és Trevor hamar a szívünkhöz nőttek. Jó, jó, a GTA 1-ben 8 főszereplő közül választhattunk, de az nem ugyanaz.

A GTA 5 minden addigi eladási rekordot megdöntött, sőt a világ leggyorsabban fogyó szórakoztatóipari terméke címet is behúzta: 800 millió dollárt hozott a Rockstar konyhájára 1 (!) nap alatt, és 1 milliárd dollárt az első 3 nap alatt. Nem rossz, igaz? Egyébként így sem ő minden idők legtöbb példányban elkelt videójátéka: a Minecraft neve ismerősen cseng?

És ha már GTA 5, ne felejtkezzünk el a Grand Theft Auto Online-ról sem, ami 2 héttel az alapjáték után, 2013. október 1-én jelent meg, és elég döcögősen indult, mert rengeteg technikai probléma merült fel vele kapcsolatban. A Rockstar persze idővel orvosolta ezeket, olyannyira, hogy a GTA Online a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend.

Ahogy a legtöbb GTA-t, úgy ezt az epizódot is több támadás érte, többek között:

  • sokakat kiakasztott a By the Book című küldetés kínzós jelenete
  • egyesek nőgyülőlőnek titulálták a nők reprezentálását a játékban
  • eredetileg a transznemű karaktereket szexmunkásként jelenítették meg, izmos testtel, ami káros transzfób sztereotípiákhoz vezethetett. A Rockstar a PS5/Xbox Series X|S kiadásból eltávolította ezeket a tartalmakat (kivéve a Director Mode-ból).
  • talán mindannyian emlékszünk Lindsay Lohan-re, aki beperelte a Rockstar-t, mondván, hogy a Lacey Jonas nevű karaktert az ő kinézete, hangja és öltözködése alapján készítették. Nem nyert.

Ezek ellenére is tagadhatatlan, milyen sikereket ért el a GTA 5, amit már csak a GTA 6 dönthet meg. Az a GTA 6, amit 2023. december 5-én mutattak meg nekünk először, és amiről azóta több pletyka látott napvilágot, mint valós infó. Az alábbiakat viszont érdemes lehet megfontolni:

Titeket milyen emlék fűz a GTA V-höz?