A Wii U nagy újdonsága a táblagépszerű kontrollerben rejlik, mely teljesen új játékélményt nyújt. Játék közben a kis képernyőn térképeket böngészhetünk, az inventory tartalmát menedzselhetjük, de aktívan is használhatjuk, például védekezésre, vagy egy távcsöves fegyver optikájaként. Továbbá a beépített képernyőnek köszönhetően TV nélkül is játszhatunk, ugyanis a konzol vezeték nélkül átküldi az adatokat, de csak egy bizonyos hatósugáron belül, vagyis a kontrollert nem használhatjuk kézi konzolként, úgy mint egy Nintendo DS-t.



A kontrollerről még érdemes tudni, hogy az érintésérzékeny képernyő képátlója 15,7 cm, és 16:9 méretaranyú képet ad. A kijelző felett egy beépített, videotelefonálásra is képes kamera található, míg két oldalán a megszokott gombok és analóg karok. A burkolat alatt egy akkumulátort, mikrofont, hangszórót és giroszkópot találunk, komolyabb processzort azonban nem, vagyis a gép önállóan csak kisebb programok futtatására képes.

GURU Extra ***A hírek popupjaGURU Extra ***A hírek popupjaGURU Extra ***A hírek popupja

Maga a konzol körülbelül ugyanakkora méretekkel büszkélkedik mint a Wii, ám jóval erősebb annál -- igaz, pontos specifikációk még nincsenek. A Nintendo mélyen hallgat az összetevőkről, s csak annyit árultak el, hogy a gépben egy többmagos processzor, egy 12 cm-es lemezek beolvasására képes meghajtó, és egy flash-alapú háttértár lapul, amit SD kártyával, USB meghajtóval vagy külső merevlemezzel bővíteni lehet, illetve megerősítették, hogy a gép visszafele kompatibilis a Wii-re írt játékokkal, de nem javítja azok kinézetét.

Az IBM a műsor után röviddel közölte, hogy a New York-i gyárukban a Watson szuperszámítógép technológiája alapján egy 45 nm-es, többmagos processzort készítenek a Wii U-ba, illetve az AMD is jelezte, hogy őket bízták meg a grafikusmag legyártásával, valamint az is kiderült, hogy a konzol 25 GB-os lemezeket fog használni, de nem blu-ray korongokról van szó, hanem valamilyen más technológiáról.

A konzol egyébként kompatibilis minden korábbi Wii-kiegészítővel, képes a full HD videók megjelenítésére, s így rendelkezik a megfelelő kimenetekkel is, illetve alkalmas internet böngészésre.



Érdekesség: a sajtókonferencián a Nintendo leadott egy montázst arról, hogy milyen játékok fognak megjelenni a konzolra. A videóban a Darksider 2, a DiRT 3 és még a Battlefield 3 is feltűnt, a dolog szépséghibája azonban az, hogy egyik sem a Wii U-n futott, hanem a jelenlegi konzolok egyikén, és azért volt ez így, mert a konzol még nem áll készen arra, hogy bármilyen komolyabb programot futtassanak rajta. A standon kiállított demók csak részben szemléltetik a gép képességeit, s semmi többek, mint kis ízelítők, elvégre a konzol csak a jövő év második felében fog megjelenni.