Mint az ismeretes, Alec Baldwin Rust című westernfilmjének forgatása közben a színész elsütött egy fegyvert, ami kioltotta az operatőr, Halyna Hutchins életét, ám Baldwint felmentették a nem szándékos emberölés vádja alól, és helyette a film fegyverfelelősét, Hannah Gutierrez-Reedet ítélték el, aki 18 hónapos börtönbüntetést kapott. Az üggyel kapcsolatban Quentin Tarantino is elmondta a véleményét Bill Maher podcastjében, miszerint 90%-ban Gutierrez-Reed a hibás, azonban a legendás rendező úgy gondolja, hogy Baldwin sem teljesen ártatlan.

A tárgyalt beszélgetésben Maher egy ponton azt mondta, hogy ő már azt is igazságtalannak tartja, hogy a színész ellen egyáltalán eljárás indult, azonban Tarantino ezzel nem értett teljesen egyet: „Egy ilyen szituációban azt hiszem, elég jogos azt kimondani, hogy a fegyverfelelős, aki a kezébe adja a fegyvert, 90%-ban felelős mindenért, ami a fegyverrel történik. De a színésznek is van 10% felelőssége. Az egy fegyver! Bizonyos mértékben osztoztok a felelősségen” – magyarázta a rendező, aki a filmjei forgatásai során azért már bőven elég tapasztalatot szerzett a témában, és úgy gondolja, hogy vannak olyan biztonsági lépések, amiket egyszerűen nem szabad kihagyni.

mixcollage-26-aug-2024-09-38-am-1762.jpg

Elmondom, hogy egy színész ezt hogyan tudja kezelni. Ha végigment volna a lépéseken, amiken végig kellett volna. Például megnézi, hogy a puskacső üres-e. Megmutatják neked, hogy üres a cső, és semmi nem ékelődött be. Ezt tényleg megmutatják. Aztán megmutatják a vaktöltényeket és a fegyvert. És már készen is állsz.

Tarantino szerint tehát Baldwin eme biztonsági ellenőrzésnek az elmulasztása miatt tehető felelőssé. Maher erre megkérdezte, hogy miért kell egyáltalán fegyvereket használni kellékként a forgatásokon, miért nem lehet ma már digitális vagy egyéb trükkökkel megoldani a dolgot, és Dwayne Johnson bejelentését hozta fel példának, aki a Rust felvételei közben történt tragédia után úgy döntött, hogy produkciós cége, a Seven Bucks minden filmjében és sorozatában gumifegyvereket használnak majd a jövőben. A rendezőből viszont a VFX-fegyverek gondolata határozott ellenérzést vált ki.

Gondolom működne az is, ha digitálisan adnának hozzá erekciókat a pornófilmekhez. De ki akarná azt nézni, b*zdmeg? Izgalmas vaktölténnyel lőni, és látni az igazi tüzet, nem a digitálisan hozzáadott tüzet” – mondta Tarantino. Valamint hozzátette, hogy ahhoz képest, milyen sok fegyvert használtak már a filmek forgatásán, csak két esetről tud, amikor balesetből valaki az életét vesztette: „Ez kib*szott jó statisztika” – fogalmazott tömören a rendező.