Az épületbe bejutó napfény nemcsak a különböző tevékenységek végzése során lehet zavaró, hanem azért is, mert növeli a belső terek hőmérsékletét, így szükségessé teszi azok energiapazarló hűtését. Különböző belső és külső árnyékolókat alkalmazhatunk a fény mennyiségének és a hőmérséklet szabályozására, továbbá ezek a szerkezetek meghatározóak lehetnek az épület és az enteriőrök stílusa és megjelenése szempontjából is.

Cikkünkben a leggyakrabban alkalmazott megoldásokról lesz szó, tartson velünk és inspirálódjon a Braun-Árnyékolástechnika Kft. referenciáiból!

Az árnyékolástechnika funkciója

Ízlésünk, igényeink és a költségvetésünk függvényében többféle szerkezet közül választhatunk attól függően, hogy a nyílászárókra vagy a teraszokra, kül- vagy beltérre keresünk-e megoldást.

A teraszajtók és ablakok üvegfelületeinek belső oldalán szokásosan alkalmazott sötétítő- és szalagfüggönyök, rolók, roletták és reluxák amellett, hogy fényzárást biztosítanak, elsősorban dekorációs szerepet töltenek be. Ezek a szerkezetek kevésbé vannak hatással a helyiségek hőmérsékletére. A nemkívánatos hőnyereség bejutását szabályozhatóságuk révén a kültéri árnyékolók képesek megakadályozni, de hozzájárulhat az épületek megfelelő tájolása, kialakítása, valamint az optimális növénytelepítések is. Ideális esetben az árnyékolástechnika meggátolja, hogy nyáron a napsugárzás túlzottan felmelegítse, télen pedig lehűtse a lakótereket, és emiatt légkondicionálásra, illetve extra fűtésre legyen szükség. Hozzájárul a kellemes klíma megteremtésével a komfortérzet növeléséhez.

https-braun-arnyekolastechnikahu-2024-majus-cikk1.png

Stílusos árnyékolók bel- és kültérre

Minden épület más és más, illetve a tulajdonosok ízlése is eltérő, így általános megoldás nem létezik, ezért a kül- és beltéri árnyékolók kiválasztásánál preferenciái lesznek a döntőek. A megalapozott döntés érdekében ismerje meg a leggyakrabban alkalmazott árnyékolókat!

A dekorációs célokat szolgáló beltéri árnyékolók hővédelemben betöltött szerepe elhanyagolható, a bejutó természetes fény szabályozásában azonban különböző módokon vesznek részt. Léteznek fényáteresztő és fényzáró függönyök, rolók és roletták, illetve a reluxák és szalagfüggönyök az aktuális igényeknek megfelelően korlátozzák a fény bejutását. 

A külső árnyékolók azok, amelyek szerepe a hő- és hangvédelem szempontjából jelentős, vagyis képesek megakadályozni a napenergia, illetve a külső környezet zajainak bejutását.

Dekoratív és hatékony teraszárnyékolók

Az erkélyek és teraszok napvédelmét szolgáló szerkezetek nemcsak a kint tartózkodást teszik kényelmessé és elviselhetővé, hanem szerepet kapnak a belső terek klímájának szabályozásában is. Többféle ideiglenes és állandó szerkezet közül választhatunk.