Az energiatakarékosság és a fenntarthatóság jegyében a korszerű hővisszanyerős szellőztető rendszerek révén az automata szellőztetés jelent megfelelő alternatív megoldást. Hogyan működik? Milyen előnyei és típusai vannak?

Miért van szükség szellőztetésre?

A levegőminőség hatással van az ember hő- és közérzetére, teljesítőképességére, ezért a friss levegő biztosítása létfontosságú. A STIEBEL ELTRON szellőztető rendszerei kényelmesen és folyamatosan biztosítják az otthonokban a tiszta és friss levegőt, ezáltal a kellemes hőmérsékletet. 

Napjainkban a hőszigetelt homlokzatoknak és nyílászáróknak köszönhetően már nincs biztosítva a lakások természetes szellőzése, így ezáltal nem biztosított a folyamatos és elegendő légcsere, csak az ablakok nyitásával érhetjük azt el. Az optimális páratartalom azonban így sem garantálható, ráadásul a fűtés nagy részét kiengedjük vele az utcára.

A feldúsuló szén-dioxid hosszú távon egészségkárosodást okoz, a magas páratartalom következtében pedig megjelenik a penész, ami nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémát is jelent.

Miért előnyös a hővisszanyerős szellőztető rendszer?

A szabályozható szellőztető berendezések révén magas hatásfokkal, alacsony fogyasztás mellett biztosítható az elhasznált beltéri és a friss külső levegő cseréje.

https-wwwstiebel-eltronhu-2023-februar-cikk3.jpg

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek nemcsak új építések esetén alkalmazhatók, hanem meglévő épületekbe utólag is beépíthetők, így minden típusú háztartás számára megoldást jelentenek.

Amellett, hogy friss, oxigéndús levegőt biztosítanak, megszűrik a levegőt a pollenektől, allergénektől, szabályozzák a páratartalmat, ezáltal megszüntetik a penészedést, továbbá csökkentik az otthonok fűtési költségeit.

Használatuk nem jár zajjal, hangosabb működés csak rövid ideig, az ideiglenes jellegű, magas fokozatú üzemeltetésből fakadhat.

A szellőztető rendszerek típusai

Az épületek külső falába beépítésre kerülő decentralizált vagy egyhelyiséges hővisszanyerők egyszerűen és gyorsan, akár utólag is telepíthetők, lakások nedves helyiségeinek, panzióknak, irodáknak, oktatási intézményeknek, vendéglátó egységeknek kínálnak szellőztető megoldást.

A külön helyiséget igénylő, központi szellőzőegységgel üzemelő központi hővisszanyerős szellőztető berendezések energiahatékony módon biztosítják a friss és egészséges levegőt. A friss levegő csatornákon kersztül jut el az egyes helyiségekbe, és a levegőkezelés mértéke az igényeknek megfelelően, helyiségenként állítható. Jelentősen, akár 94%-kal csökkentik az üzemeltetési költségeket.