Ebben a kérdésben nincs egységes állásfoglalás, mivel országonként eltérő szokásokkal találkozunk. Mit kell tudni az eljegyzési gyűrűről?

Az eljegyzésről dióhéjban

Bár mindenhol más és más hagyományokkal találkozhatunk, abban mindenki egyetért, hogy az eljegyzési gyűrű a gyűrűsujjra kell, hogy kerüljön. Általában a mai napig, a bal kéz gyűrűsujján kap helyet ez a köves karika, legalábbis hazánkban mindenképp. Mivel ezek alapvetően hagyományok, ezért nincsenek kőbe vésve, tehát akár családonként is változhatnak. A lánykérés általában egy köves ékszerrel történik, beszerzéséért érdemes körülnézni a Gyűrűguru olcsó eljegyzési gyűrűi között. 

gyuru.jpeg

A menyasszonyok többsége az eljegyzési gyűrűt az esküvői szertartás során a bal kéz gyűrűsujjáról a jobb kézre helyezik át. Ez általában így történik, de természetesen akadnak olyanok is, akik a karikagyűrűt hordják a jobb kéz gyűrűsujján, és az eljegyzési továbbra is a bal kezüket díszíti. 

Eljegyzési gyűrű régen

Az eljegyzési gyűrű használata egészen az ókorra nyúlik vissza, az ókori Rómában már igenis alkalmazták ezt a szép gesztust. Természetesen még nem tartós és időtálló anyagot használtak, hanem papiruszt vagy épp csontot. Innen származik az a történet is, ami miatt a mai napig a bal kéz gyűrűsujján hordjuk az eljegyzési gyűrűt. Eszerint az említett ujjból egy közvetlen véna vezet a szívhez, így keresve sem találhatnánk méltóbb helyet a szerelem jelképének. 

Hazai viszonylatban nagyban meghatározta az eljegyzés mibenlétét a felek anyagi helyzete. A tehetősebb rétegek jellemzően inkább az eljegyzési gyűrűhöz ragaszkodtak, míg a szegényebbeknél vagy nem volt ilyen ékszer, esetleg kölcsön ékszer volt, vagy pedig a jegykendő váltotta ki az eljegyzési gyűrűt. A jegykendő a menyasszony részéről, a reménybeli vőlegénynek adott kendő volt, válaszul a tőle kapott ruhára. Ennek ugyanannyi jelentősége volt, mint az ékszernek, csak sok esetben nem telt nekik köves gyűrűre. Abban az esetben, ha a párnak nem volt lehetősége gyűrűvel vagy eljegyzési kendővel megpecsételni az ígéretet, akkor sokszor előfordult az is, hogy kölcsönkértek a nagy eseményhez egy karikát. Ebben az időben nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a hajviseletnek, illetve a ruhadivatnak, semmint annak, hogy csillog-e valami az ifjú hölgy ujján vagy sem. 

A mai idők szépsége, hogy nem kell mereven ragaszkodni a hagyományokhoz, és emiatt senkit nem fognak pellengérre állítani. Tehát nincsen akadálya annak sem, hogy ha a jobb kéz gyűrűsujján szeretnétek viselni az eljegyzési gyűrűt és a balon a karikagyűrűt. Minden párnak azt tudjuk tanácsolni, hogy úgy viseljék az ékszereket és alakítsák a későbbi esküvőt, ahogy nekik tetszik!