Azután, hogy a cég hőn szeretett vezérigazgatója múlt héten kiosztotta a Microsoftot és az egyéb riválisokat, most Tim Schafer felé fordult, aki f*sznak nevezte az üzletembert a Brütal Legenddel kapcsolatos kálvária miatt.

„Tim Schafer. Ez a csávó f*sznak nevezett, pedig még sosem találkoztunk személyesen, sőt egyáltalán közöm se volt hozzá. Semmiféle kapcsolatom nem volt a Brütal Legenddel, csak annyi, hogy részt vettem egy megbeszélésen, ahol megállapítottuk, hogy a program késésben volt, minden mérföldkövet későn ért el, túllépték a költségvetést, és egyébként sem tűnt valami jó játéknak, így dobtuk a projektet.”

„És tudjátok mit? Jó döntést hoztunk, mert tényleg késett, minden mérföldkőről lemaradt, és valóban nem volt egy jó játék.”

A nyilatkozat egyetlen szépséghibája, hogy az inzultus júliusban történt, s azóta már bocsánatot kért Schafer az elhangzottakért, maga a fejlesztő pedig szomorúnak tartja, hogy a csapata munkáját ostorozza a fejes -- de ne álljunk meg itt, van még miről beszélni. Kotick az Edge magazinnak adott interjújában ugyanis az Infinity Ward-gate is szóba került, s mint az sejthető, Vince Zampellához és Jason Westhez is volt egy-két keresetlen szava, akik szerinte a jövőben nem igen leszek produktívak és sikeresek.

„Az igazán frusztráló az egészben az az, hogy sosem gondoltam volna, hogy képesek lesznek arra, ami történt. Egy nyílt cég vagyunk, erkölcsi elvárásokkal, amit pedig ők műveltek... nos, ha én tettem volna ugyanezt, már börtönben ülnék.”

„Egyszerűen nem használhatod fel a cég által nyújtott erőforrásokat és hatalmat a saját céljaid érdekében, így hát nem volt más választásunk, mint kirúgni őket.”

A sárdobálás lezárásaképp Kotick az EA-nek is beszólt. Elmondta, hogy a két cég üzleti stratégiája szöges ellentétben van, ők ugyanis meghagyják az egyes partnereik személyiségét, míg az EA eltemeti a stúdiókat, majd szépen lassan beolvasztja őket. Emiatt -- és mert szerinte a cég még mindig küzd egy hatékony stratégia kieszelésén -- az emberek nem szívesen, csupán kényszerből mennek az EA-hez dolgozni.

Az EA a válaszában megjegyezte, hogy az Activisiont három sorozat tartja életben. Ebből az egyik (World of WarCraft) egy remek játék, amihez Koticknak semmi köze, a másik egy kifulladóban lévő sorozat (Guitar Hero), a harmadik (Call of Duty) pedig a főmufti arroganciája miatt hamarosan fűbe haraphat.