Jelszólopó HDD-k!A The Register nevű angol portál még szeptemberben adott hírt arról, hogy az ismert antivírus cég, a Kaspersky Lab a Hollandiában forgalomba került Maxtor 3200 külső merevlemezeken előre installált AutoRun-AH nevű trójait talált – ez egy olyan kártevő, mely a fertőzött gépen hatástalanítja a víruskereső programokat, majd online játékokhoz (többek között a World of Warcrafthoz) való jelszókat keres, és azokat elküldi egy kínai szervernek. A Maxtor tulajdonosa, a Seagate kétkedését fejezte ki az ügyben, mint ahogy sokan mások is.

A gyártó belső nyomozása aztán meglepő fordulatot vett: kénytelenek voltak közleményben tudatni, hogy a hír igaz. Meghatározatlan példányszámú, 2007 augusztusa után értékesített Maxtor Basics Personal Storage 3200 meghajtó szériára a gyártás során valóban felkerült az említett trójai, mégpedig a cég egy meg nem nevezett kínai alvállalkozójánál. A Seagate nyilatkozata szerint amint fényt derítettek a dologra, azonnal leállították a termelést, visszahívták a már kikerült merevlemezeket, és az említett üzemben különleges intézkedéseket vezettek be – ennek ellenére sajnos jó pár HDD már eljutott a végfelhasználókhoz.

A Maxtor 3200 külső winchester különféle méretekben készül. Tetézi a botrányt, hogy az 500 GB-os verziók Tajvanba is eljutottak, mely egy komoly biztonsági hiátust is mutat, ráadásul a nagykapacitású tárolókat kormányhivatalokban is felhasználják, ami pedig már az ipari kémkedés kategóriáját is beráncigálja a képbe, mindez pedig nagyon nem segít Kína és Tajvan amúgy is feszült viszonyán...

Időközben egy átfogó átvilágítás után az is kiderült, hogy egy thaiföldi üzemben ugyancsak felkerült a trójai kb. 1800 hordozható meghajtóra, ezeket szerencsére a helyi Igazságügyi Minisztérium azonnal levettette a boltok polcairól az ottani Xander International nevű terjesztővel.

A Seagate egyelőre hallgat arról, hogy hány winchester kerülhetett a fogyasztókhoz, és mely országokban. Mindenesetre aki 2007 augusztusa után vásárolt ilyen terméket, annak sorozatszámát bejelentheti a gyártónál, és ha az inkriminált szériából származik, kicserélik neki a fertőzött jószágot, de természetesen a legfrissebb vírusirtó adatbázisok is tartalmazzák a megfelelő ellenszert.

Nos, erre szoktam én azt mondani: szép, új világ...