Eléggé valószínű Halo: Combat Evolved nélkül nem lett volna olyan sikeres a legelső Xbox, a szebb napokat is látott Bungie legendás lövöldéje ugyanis olyan kiváló táptalajt biztosított a Microsoft első konzolja számára, hogy az időközben számos epizóddal (legyen az folytatás vagy spinoff) bővült franchise máig a zöldek egyik legnagyobb zászlóshajójának számít. Még úgy is, hogy a 343 Industries által jegyzett felvonásokért már nincsenek annyira oda a rajongók, emiatt pedig az is felmerült korábban (persze csak pletyka szintjén), hogy a techóriás elveszi a sorozatot a csapattól. Nos, mostantól valóban elmondhatjuk, hogy többé nem a 343 Industries fényezi Master Chief páncélját, ám nem azért, mert kispadra került a brigád.

A szóban forgó stúdió ugyanis immár Halo Studios néven folytatja tovább a munkát, ami jól mutatja, hogy mennyire elkötelezett a sci-fi lövölde mellett. A nagy bejelentésre a Halo World Championship döntője előtt került sor egy közel 7 perces videó formájában, amelyben a fejlesztők bemutathatták a Project Foundry eredményeit – tehát azt, hogy miként festene egy Halo-játék Unreal Engine 5 alatt. Bejöttek tehát a korábbi szóbeszédek, és széria soron következő darabjait valóban az Epic Games népszerű motorja fogja hajtani, dacára annak, hogy milyen sok pénzt és energiát öltek anno a Halo Infinite alatt duruzsoló Slipspace Engine-be. 

„A Slipspace egyes elemei már majdnem 25 évesek” – indokolta meg a motorváltást Chris Matthews művészeti igazgató az Xbox Wire-nek adott interjújában. „Bár a 343 folyamatosan foltozgatta [a Slipspace-t], az Unrealnek vannak olyan aspektusai, amelyeket az Epic már jó ideje fejleszt, és amelyek a Slipspace-ben nem állnak rendelkezésünkre, ezek lemásolása pedig rengeteg időt és erőforrást igényelt volna” – tette hozzá. És hogy mikor érkezhetnek a szóban forgó projektek? A Halo Studios szerint akkor, amikor készen állnak rá, szóval egyelőre még senki se kezdje el vagdosni a centit Master Chief visszatérése miatt, mert elég nagy rá az esély, hogy évek múlva repül csak be az első fecske.

A borítóképek forrása: Xbox.com, Halo Waypoint