Egy játékos életében talán az a legrosszabb pillanat (szigorúan a videójátékoknál maradva persze), amikor nem tudja többé nyüstölni az imádott alkotást. A kisebbik problémának tekinthető, hogy mostanra rengeteg olyan program van, amit csak és kizárólag illegális forrásból lehet beszerezni (például Need for Speed: Underground 1-2, No One Lives Forever, The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth, satöbbi), hiszen a már megvásárolt példányok továbbra is játszhatóak maradnak, plusz a kalózverziók miatt nem tűntek el teljesen a föld színéről.

Nagyobb gond viszont, amikor az évek óta egyre népszerűbb online címek felett jár el az idő, hiszen ha egy kiadó úgy érzi, ideje nyugdíjba küldenie az adott programot (novemberben például 3 Battlefieldtől is el kell búcsúznunuk), akkor az bizony örökre az enyészeté lesz, mivel szerverek nélkül már abban az esetben sem lehet elindítani, ha anno fizettünk érte. Erre talán a The Crew a legjobb mostani példa, hiszen a Ubisoft nem csupán lekapcsolta a villanyt, de még azoktól a felhasználóktól is elvette a versenyjátékot, akik kinyitották miatta a pénztárcájukat – egyesek amúgy szimpla lopásként értelmezték ezt a lépést, de az ÁSZF-ben (Általános Szerződési Feltételek) foglaltak miatt sajnos nem igazán lehet mit tenni az ügyben.

the-crew.jpg

Pont az ilyen fiaskók miatt indult nemrég Európai polgári kezdeményezés, melynek célja (és most pontos idézet következik), hogy „az Európai Unió fogyasztói számára videójátékokat értékesítő vagy licenszelő kiadókat (vagy az általuk üzemeltetett videójátékokhoz értékesített egyéb kapcsolódó funkciókat és eszközöket) arra kötelezzék, hogy az említett videójátékokat működőképes (játszható) állapotban hagyják”. A jogi paragrafusokban is bővelkedő írásban aláhúzzák, hogy semmiképp sem az érintett videójátékok tulajdonjogainak a megszerzése a cél, ugyanakkor kihangsúlyozzák, hogy a szerverek lekapcsolásával lényegében az adott cím összes példánya megsemmisítésre kerül, ez a gyakorlat pedig ellentétben áll az alapvető fogyasztói jogokkal.

A cikkben megjegyzik, hogy nem csupán a vásárlókat érinti rosszul, ha a megvásárolt termék elérhetetlenné válik, hanem a készítőket is, mivel egyedülálló kreatív alkotásokról van szó, így kvázi az azokba fektetett munka is semmissé válik – más médium esetében ez ugyebár nem igazán képzelhető el. További fontos pontnak számít, hogy a már meglévő jogszabályok és a fogyasztóvédelmi ügynökségek nem igazán vannak felkészítve erre a jelenségre, mivel „más ágazatokban alapvetően nem fordul elő, hogy egy vállalat elad egy terméket, majd hosszú idő elteltével megsemmisíti azt.” A szervezők ezt követően az Európai Unió működéséről szóló szerződést idézve próbálják meg alátámasztani a kezdeményezés létjogosultságát, mi pedig szívből örülünk, hogy végre lépett valaki (pontosabban valakik) az ügyben, mivel valóban egyre égetőbbé válik ez a probléma. Egy év múlva kiderül, hogy mire volt elég ez a (szerintem) nemes kezdeményezés, addig lehet ugyanis aláírásokat gyűjteni a témával kapcsolatban