Az viszont közel sem mindegy, hogy szeretett vágószerszámaink milyen minőségűek, hiszen hatalmas a különbség egy silány és egy professzionális kés között. Ez utóbbiak ráadásul az otthoni felhasználók körében is egyre népszerűbbek.
Kinek éri meg otthonra is profi késeket vásárolni?
Először is szögezzük le, hogy nem mindenkinek kifizetődő, ha súlyos összegeket szán egy professzionális késkészlet beszerzésére. Aki szereti gyorsan, egyszerű ételekkel letudni a főzést, és egyébként sem szívesen időzik a konyhában, annak megfelelő lehet egy kedvező árú, “belépőkategóriás” kés is.
Ellenben az, aki rajong a gasztronómiáért, és a főzést nem a házimunka részének, hanem egy izgalmas, kreatív hobbinak tartja, annak nagyon is érdemes befektetnie a professzionális eszközökbe, hiszen kihasználja majd a bennük rejlő előnyöket.
A Fiskars & Gerber termékek webáruházában kapható Dick kések biztosan kiszolgálják minden hobbiszakács igényeit, hiszen a termékek eredetileg szakmai felhasználók számára készültek.
Honnan tudhatjuk, hogy valóban professzionális késekkel van dolgunk?
Ha tehát eldöntöttünk, hogy beruházunk egy profi készletbe, akkor már csak annyi a dolgunk, hogy megtaláljuk a megfelelő darabokat. Ez viszont nem is annyira könnyű, hiszen bármely gyártó állíthatja azt, hogy az ő terméke professzionális… Hogyan deríthetjük ki, hogy ez tényleg így van?
Először is nézzünk utána a gyártónak! Ha a vállalat már több évtizede (netán évszázada) a piacon van, akkor biztos, hogy hatalmas tapasztalattal rendelkezik a késgyártásban, és a termékeik kelendőek a felhasználók körében.
Másodszor járjunk utána, hogy a kiszemelt márka késeit használják-e ipari környezetben, például vágóhidakon, hentesüzletekben vagy éttermi konyhákon. Ezeken a területeken ugyanis naponta hosszú órákat kell késekkel dolgozni, így elengedhetetlen, hogy megbízható, prémiumminőségű eszközöket használjanak.
Képzeljük csak el, mi történne, ha egy szakácsnak fél órába telne, amíg az életlen késével felszeletel egy kisebb darab húst, miközben az éhes vendégek odakinn várják az ételüket!
Hogyha viszont a vágóeszközök munkaeszközként is kiválóan teljesítenek, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az otthoni felhasználás során sem fogunk csalódni bennük.
Hány darab késre lesz szükségünk?
Még a legprofibb szakácsok vagy hentesek sem tudnak egyetlen késsel minden munkafolyamatot elvégezni, így érdemes nemcsak egyetlen kést, hanem egy komplett szettet megvásárolni (akár egyesével, ha csak így engedi meg a pénztárcánk).
Célszerű beszerezni egy általános felhasználásra szánt szakácskést, egy kenyérvágó kést, egy csontozó- vagy filézőkést, egy hámozókést, egy bárdot, és végül, de nem utolsó sorban egy fenőacélt, amivel karbantarthatjuk késeink élét, hogy mindig a tőlük elvárt teljesítményt nyújtsák.