A falazóanyagok közül a korábban a népi építészetben használt vályog reneszánszát éli, kiváló tulajdonságai okán korszerű építőanyagként alkalmazzák, bár éppen szegényes múltja miatt egyelőre sokan idegenkedve fogadják. Semmi oka azonban szégyenkezni, hiszen számtalan tulajdonságával maga mögé utasít jó néhány korszerűnek mondott mesterséges építőanyagot. A passzívházak kritériumainak is megfeleltethető, derül ki az Aktív Passzív Stúdió tudástárából. Cikkünkben bemutatjuk az alacsony előállítási költségű vályogot, amely a környezettudatos építés egyik alapanyaga.

Ezért szeretjük a természetes építőanyagokat

A modern építőanyagok számos kedvező jellemzővel rendelkeznek, azonban előállításuk környezetterhelő, ráadásul javarészt egészségre ártalmas vegyi anyagokat tartalmaznak. Ezzel szemben az agyagból, iszapból és homokból álló vályog természetes és környezetbarát anyag, egészséges alternatívát jelent, ugyanis 100%-ban visszaforgatható a természetbe.

Az építőipar jelentős energiát használ fel, így egyre nagyobb a törekvés ennek csökkentésére, és inkább fenntartható, előnyös tulajdonságokkal rendelkező építőanyagok használatára. Főképp az alacsony eszköz- és energiaigénnyel rendelkező természetes építőanyagok – a vályog, a szalma, a kender és a fa – felelnek meg ennek.

https-wwwaktivpasszivhu-2024-februar-cikk-1.jpg

Mi a vályog?

Napjainkban is rengeteg vályogépületben laknak még, innen ismerik sokan talán egyetlen hátrányát, nevezetesen azt, hogy vizesedik. Azonban ez megfelelő technológia alkalmazásával kivédhető, ráadásul rengeteg előnye igen vonzóvá teszi azok szemében, akik tisztában vannak vele.

A vályog nagyszerű építőanyag, ugyanis 100%-ban természetes, öko, a vályogtégla ugyanis föld, víz és szalma keveréke, ezáltal egészséges és nem szennyezi a környezetet. Tökéletesen alkalmas modern szerkezeti elképzelések, több fény, vagyis nagyobb ablakok, tágasabb belső terek megvalósítására is.

A korszerű vályog

A vályog nem allergén, jó levegőt, egészséges mikroklímát garantál, így allergiások számára kifejezetten hasznos. Lélegzik, kitűnően szabályozza a nedvességet, a helyiségek páratartalmát azáltal, hogy magába szívja a felesleget. Ez azonban nem teszi képlékennyé, nem vezet az állékonysága csökkenéséhez.

Jó hőtároló tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal télen jelentősen csökkenti a fűtési költséget, nyáron pedig kellemesen hűvösen tartja a belső teret, így nincs szükség klimatizálásra. Hang- és hőszigetelő képessége is kiváló.

Előállítása energiatakarékos és környezetbarát, szállítási költsége alacsony, mivel a legtöbb esetben helyben kitermelhető. Önerős kivitelezéssel, szaktudás nélkül előállítható. Lépést tart korunk kihívásaival, többféle módon használható, készíthető belőle tégla, vakolat és festék.