Amikor látszólag minden tökéletes, azonban hallhatóan mégsem

Ha nem vagyunk túlzottan járatosak a profi audiorendszerek világában, akkor talán nem is értjük, hogy mi szükség lenne egy hálózati jelkondicionálóra a Stream Audiótól. De képzeljük csak el az alábbi szituációt: már régóta vágytunk egy high-end hangrendszerre, nemrég pedig sikerült is vásárolni egyet.

Ehhez először is felkerestünk egy bemutatótermet, meghallgattunk több készüléket, majd szaktanácsadó segítségével összeállítottuk az igényeinknek leginkább megfelelő rendszert. A akusztikai jellemzőket is figyelembe véve elhelyezzük otthon a nappalinkban a készülékeket, majd izgatottan bekapcsoljuk őket, hogy felavassuk új szerzeményünket.

És ekkor érkezik a csalódás. A zene ugyanis – habár maga a hangforrás is kiváló minőségű – furcsa, fátyolos hangon szólal meg, mintha kissé tompa lenne, teljesen másképp szól, mint a bemutatóteremben. Mi lehet a gond? Valószínűleg az, hogy nem használunk hálózati jelkondicionálót.

Mi ez az eszköz, és miért ilyen fontos?

A hálózati áram a villamos energiát előállító erőművekből, sok-sok kilométernyi vezetéken keresztül érkezik meg először a házunkhoz közeli villanyoszlopokra, majd innen a falban lévő konnektorokba.

kecesaudiop28.jpg

Útja során számos zaj és egyéb zavaró tényező “rakódik rá”, melyet sok elektromos készülék nem érzékel, a high-end audioberendezések viszont érzékenyek rá. Az áram “tisztaságát” szennyezik és torzítják a hálózatról üzemelő háztartási gépek, szórakoztató elektronikai eszközök, liftek, szerszámgépek, egyszóval minden olyan készülék, ami a hálózatra csatlakozik. Ez okozza, hogy azt, hogy a zene hangja kissé fátyolos és tompa lesz.

A problémát viszont remekül ki lehet küszöbölni az úgynevezett aktív zajszűrős hálózati jelkondicionálókkal. Ezek a készülékek mondhani “megtisztítják” az áramot a zavaró zajoktól, így az ismét tiszta szinusszal jut be a hangrendszerünkbe. Egyes tápszűrők egyben elosztók is, így kettős célt szolgálnak, hiszen biztosítják a szükséges mennyiségű dugaljat, és még a torzítást is megszüntetik.

Hogy ez az elosztós módszer, a lineáris tápegység vagy a tápkondicionáló lesz a jó választás, az sok mindentől függ, kérjük ki szakember tanácsát.

Muszáj jelkondicionálót használni?

Természetesen nem kötelező, viszont erősen ajánlott a fentebb részletezett okok miatt. Ha nem hisszük el, hogy mennyit számít a hálózati áram tisztasága, akkor próbáljuk ki, hogy az esti, éjszakai órákban hallgatunk zenét.

Mivel ekkor jellemzően kevésbé leterhelt a hálózat, ezért hallhatóan jobb lesz a hang minősége, mint napközben, amikor sok a zavaró tényező.