A Pixar az utóbbi években bukást bukásra halmozott, idén azonban az Agymanók 2-vel visszatért az élvonalba, amely nem csak hatalmas sikert aratott, hanem minden idők legsikeresebb animációs filmje is lett. A mennybemenetel pont jókor jött, ugyanis a stúdió a pandémia óta vegetál, és ennek az egyik legkardinálisabb, legfájóbb pontja a Lightyear című Toy Story-spinoff volt, ami hiába állította középpontba a népszerű és közkedvelt Buzz Lightyear-t, az alkotás hatalmasat zakózott a kasszáknál. Hogy miért? Nos, korábban több elmélet is megpróbált rávilágítani a bukás okaira, azonban a Disney fejesei elsősorban azt a bizonyos pár másodperces, ártatlan puszit tartják felelősnek, amely a főhős legjobb barátja, Alisha és annak párja, egy másik nő között csattan el.

Az amerikai IGN nemrég publikált cikkében több Pixar-film kulisszatitkaiba is betekintést nyerhetünk, és a Lightyear-el kapcsolatban is említésre kerül néhány dolog. Például az, hogy ez a produkció előlegezte meg a stúdió, illetve a Disney pálfordulását, miszerint több folytatás és kevesebb LMBTQ-tartalom kell a jövőbeli projektekbe. A bennfentes források szerint a COVID-járvány és a Lightyear között a Pixar merész kísérletekbe bocsátkozott, új tehetségeknek és témáknak is teret engedett – viszont a Toy Story-spinoff bukása mindent felülírt, Pete Docter kreatív stúdióvezető már semmilyen szinten nem nyitott a kockázatvállalásra.

letoltes.jpg

Docter korábban már megpróbálta megmagyarázni a Lightyear csalódást keltő eredményeit, azonban a stúdióközeli forrásoktól azt hallotta, hogy a Pixar felett álló Disney vezetősége a mai napig jórészt a leszbikus puszira mutogat. „Amennyire én tudom, ezen még mindig pörögnek, ha felmerül a Lightyear, azt mondják, hogy ’ó, hát a Lightyear azért volt pénzügyi értelemben bukás, mert van benne egy queer csók’ Holott nem ez az oka annak, hogy a film elhasalt a kasszáknál” – nyilatkozta az egyik bennfentes az amerikai IGN-nek. A források szerint Docter mostanában már azt hangoztatja, hogy a Pixarnak univerzális történeteket kell elmesélnie, amelyekhez bárki tud kötődni.

A lap értesülései alapján az Agymanók 2 esetében már kínosan ügyeltek arra a készítők, hogy amennyire csak lehet, semlegesítsenek minden LMBTQ-tartalmat a sztoriban, többek közt Riley, az emberhős és Val, egy mellékkarakter kapcsolatát. A tárgyalt viszonyt állítólag még a megvilágítás és a digitális fényelés szintjén is megfosztották mindenféle romantikától. „Rengeteg pluszmunkával járt, csak hogy biztosan senki se lássa őket nem heteroszexuális figurákként” – mesélte egy, a stúdióhoz közeli forrás.

A borítókép forrása: Variety