Az év végén érkező Wii U állítólag a Nintendo nagy belépője a jelenbe, hisz HD grafikával és kidolgozott online lehetőségekkel bír -- állítólag, mert sajnos utóbbiakat szinte semmi sem használja ki az agyondemózott Nintendo Landen kívül. Mint kiderült, a Pikmin 3 is kimarad a jóból -- aki internetes multit remélt, az most kesereghet.



"Nagyon óvatosnak kell lenned, ha nem akarsz képkocka-veszteséget előidézni az egymástól nagy távolságban lévő játékosok között, akiket csak az internet köt össze." -- magyarázta az IGN-nek Mijamotó -- "Mivel azonban a Pikminben egyszerre sok kicsi lényre kell odafigyelni, akiknek a helyzete kulcsfontosságú a játék szempontjából, nagyon bonyolult lenne szinkronizálni a játékmenetet. Ezért úgy döntöttünk, hogy inkább a helyi multira koncentrálunk, online játék nem lesz a Pikmin 3-ban."

Bár manapság egész online világokat szoktak szinkronizálni a fejlesztők, melyekben több tízmillió játékosnak fontos a térbeli helyzete, a Nintendo szerint ez akkora gond, hogy a Pikmin 3-ban inkább nem kap helyet. Szomorú, mert maga a játék az amúgy elég gyenge show legjobb pillanatait idézte: fantasztikusan nézett ki, hangulatosnak és gondolkodtatónak tűnt, ráadásul egyedüliként csillogtatta meg a különös kontrollerben rejlő lehetőségeket.