Lassan két hete robbant be az Amazon streaming-platformjára a Batman: Caped Crusader című animációs sorozat első évada, amely amellett, hogy nagyszerűen dolgozza fel a Sötét Lovag ’40-es években megjelent képregényeinek nyers stílusát, több ponton is merít a ’90-es években vetített kultikus rajzfilmsorozatból. Jól lehet, annak egyik alkotója, Bruce Timm is részt vett a Caped Crusader készítésében, régi kollégájával, James Tucker dizájnerrel együtt, akivel pályafutásuk nagy részét azzal töltötték, hogy jobbnál jobb Batman-adaptációkat készítettek. A páros az Emmys nevű weboldalnak adott interjút a napokban, ahol Christine Champagne kérdezte őket a Caped Crusaderről és néhány korábbi alkotásukról, köztük persze az Emmy-díjas Batman: The Animated Series-ről.

Előbbivel kapcsolatban került szóba a nőnemű Pingvin, azaz Oswalda Cobblepot: a karakter a füzetekben és eddig a pontig minden egyes feldolgozásban férfi volt, azonban az új Batman-szériában mégis megváltoztatták a nemét, Champagne pedig rákérdezett az alkotóknál, hogy mégis mi állt ezen döntés hátterében: „Szó szerint tapsoltam, amikor megláttam, hogy Pingvin nő és hogy Minnie Driver szólaltatja meg őt. Váratlan és csodálatos meglepetés volt. Miért döntöttetek így?

James és én a műsor részleteiről beszélgettünk, és azt mondtuk: ’Az egyik probléma Batmannel az, hogy hiányoznak mellőle az igazán jó gonosztevők. Ott van Macskanő, ott van Méregcsók, ott van Harley Quinn. De jó lenne, ha több női gonosz lenne’ Aztán hirtelen azt mondtam: ’Sosem tudtunk mit kezdeni Pingvinnel, sosem tudtuk kitalálni, hogy mi legyen az ő nagy trükkje. Szóval mi lenne, ha megváltoztatnánk a figura nemét?’” – magyarázta Timm. Ezután kollégája is becsatlakozott: „Amikor Bruce azt mondta, hogy meg kellene változtatnunk Pingvin nemét, rögtön elárasztottak az ötletek. Marlene Dietrichre és az ikonikus szmokingjára gondoltam, a Cabaret című musicalre, a kabarék művészeti formájára, és azonnal rajzolni kezdtem. Egy pillanat alatt megrohamoztak az ötletek. Emellett sokat merítettem Harvey Fiersteintől, a Hajlakkból és Divine-tól is. Azon nyomban tudtam, hogy mi sülhet ki ebből.

A 10 epizódot tartalmazó Batman: Caped Crusader augusztus 1-je óta megtekinthető a Prime Video felületén.