Blame Canada! - Reloaded"Blame Canada! Blame Canada!" — azt hiszem, a South Park musicalbe illő nótája a rajzfilmsorozat minden rajongójának fülében ott cseng mindörökké. Hasonlóan gondolkozhat az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselete is, amelyik ismét a szoftverkalózkodás egyik közellenségévé tette a szomszédos országot.

Konkrétan arról van szó, hogy az USA Kanadát ismét azon országok listájára helyezte, amelyeket a jövőben alaposabban figyelni kell a szerzői jogok rendkívül hanyag védelme miatt.

Blame Canada! - ReloadedA Kereskedelmi Képviselet döntése alapján Kanada olyan országokkal kerül azonos kategóriába, mint Thaiföld, Kína, Oroszország és India. Az Electronic Software Association (ESA), rögtön ki is fejezte elégedettségét az Obama elnök adminisztrációja által hozott döntéssel szemben, hiszen „ezáltal egy újabb fontos lépés történt a szellemi termékek jogainak védelmében."

Michael D. Gallagher, az ESA elnök-vezérigazgatója azt is fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy Kanada azért került ismét az amerikai kereskedelmi képviselet fókuszába, mert az ottani törvények rendkívül gyengék, illetve konkrét végrehajtó intézkedésekről is alig-alig lehet beszélni.

Blame Canada! - ReloadedAz amerikai szoftverkiadókat nem pusztán az zavarja, hogy a kalózkodás miatt nem tudnak kellő mennyiségű játékot értékesíteni a szomszédos országban, hanem az is, hogy Kanadából töménytelen mennyiségű illegális játékszoftver áramlott be az USA-ba az utóbbi időben.

Ugyanakkor a kanadaiak nem vették félvállról a fenyegető hangnemet és teljesen megalapozatlannak tartva a vádakat, felháborodottan tiltakoznak ellene. Michael Geist, egy ottawai professzor szerint az amerikai elemzés mindenféle objektivitást és megbízhatóságot nélkülöz. A professzor szerint annak meghatározása, hogy ki kerül a listára, az alapján történik, hogy az USA-ban éppen mit sikerül kilobbiznia a médiamoguloknak. (A képek és a klip természetesen az örökbecsű South Park epizódból vannak...)