A játékipar ebben az évben már akkor is veszteséges marad, ha kijön egy akkora játék, mint a GTA V -- legalábbis így tartják a szakma legelismertebb elemzői, akik bár nem bíznak a program 2012-es premierjében, a franchise gazdasági mozgatóerejével nyugodtan példálózhatnak.

"Nem vagyok meggyőződve róla, hogy idén kijön, de ha mégis, valószínűleg ugyanúgy látjuk majd a konzolos szoftvereladások enyhe gyengülését." -- fogalmazott Colin Sebastian, a Robert W. Baird & Co elemzője.

"A piac mostani helyzete alapján kételkedem benne, hogy bármilyen nagy megjelenés, mint a GTA V is, képes lenne visszalökni az eladásokat a pozitív görbék világába. A tradicionális értelemben vett játékszektor akkora negatív nyomás alatt van, hogy csak egy igen erős katalizátorral lehetne visszahajtani a kellő irányba." -- értett egyet kollégájával Jesse Divnich az EEDAR-tól.

S hogy mit gondol minderről az ipar sztárja, Michael Pachter? Nos, szerinte a GTA V-től 700 millió dolláros növekedés várható, ez azonban így is csak 10%-át teszi ki a 2012-es elvárásoknak.

A GTA V megjelenését egyelőre homály fedi, igaz, az idei GamesCom hivatalos trailerébe becsempésztek pár képsort a játékból, így lehetséges, hogy augusztusban többet tudunk majd. A legtöbb szakmabeli mindenesetre 2013 tavaszát tartja esélyes időszaknak.