Miután a Lucasfilm nem kért Zack Snyder Star Wars-filmjéből, a rendező kicsit átalakította az eredeti sztorit, és elvitte az ötletet a Netflixhez, akik viszont már egészen szép összeggel támogatták a sci-fi eposzt, melynek első felvonása tavaly év végén, a második fejezete pedig idén tavasszal jelent meg a streaming-platform felületén. A Rebel Moon – 1. rész: A tűz gyermeke, valamint a Rebel Moon – 2. rész: A sebejtő amolyan régóta formálódó álomprojekt volt a rajongótábora szerint egyenesen áltimét visionary directornak bélyegzett alkotónak, amiből egyébként összesen 6 filmet tervezett a Mester. Valamint, ha már lúd, legyen kövér alapon bejelentette, hogy az első két epizódhoz egy bevállalósabb, tökösebb és persze hosszabb rendezői változatot is készít, ami nem fog finomkodni a vérrel és az erőszakos jelenetekkel – ezek augusztus 2-án érkeztek meg a Netflixre.

Az, hogy kritikusok enyhén szólva sem lelkesednek a maratoni játékidővel rendelkező filmekért, nem túl meglepő (a két rész összesen nagyjából 7 órát tesz ki), már az eredeti változatokat sem szerették. Az, hogy a közönség is rossz véleménnyel van az „epikus” sci-fi R-besorolású verziójáért, szintén magától értetődik, már decemberben és áprilisban kiderült, hogy Snyder rajongótábora valójában nem is annyira nagy, mint azt eddig hittük, vagy legalábbis egyre kevesebben vannak azok, akik még beveszik ezt a messziről bűzlő gigászi parasztvakítást. A PG-13-as változatok, bár szép nézőszámot hoztak, nem kavarták fel túlságosan a streamingplatform állóvizét, és a What’s on Netflix beszámolója szerint a rendezői verziók még ennél is kiábrándított eredményeket produkáltak – pontosabban kevesebb mint 3,6 millióan tekintették meg őket fejenként, amivel a két film még a top 10-be sem került be.

Mindkét R-besorolású Rebel Moon-film lemaradt a top 10-ről a nyitóhétvégéjén. Mindkettő kevesebb mint 3,6 millió megtekintést produkált fejenként. Összehasonlításképpen a PG-13-as verziókból az első film 23,9 millióval, a második 21,4 millióval nyitott” – olvasható a beszámolóban.

Magyarul ez valószínűleg azt jelenti, hogy a franchise-nak ezzel vége van. Mondjuk nem kár érte: a Netflix majdnem 200 millió dollárt égetett el egy olyan projektre, amelynek rendezője komolyan elhitte, hogy ha az utóbbi 60 év sci-fi és fantasy termését beledobja egy turmixgépbe, és összekeverés után úgy próbálja eladni az egészet, mintha az eredeti, menő, epikus, vagy legalább minimális szinten izgalmas és érdekes lenne, akkor az úgy majd működni fog. Ehhez képest nem sokban különbözött attól, amikor egy gyerek játékkatonákkal játszik – csak Snyder ehhez még pénzt is kapott.