Lehet én vagyok egy túlságosan fura szerzet, de amióta csak videójátékokkal játszom, nem bírom elviselni a headseteket. Márkától és típustól függetlenül, egyszerűen 1-1,5 óra után mindig kényelmetlen a fejemen, főleg most, amikor 40 fok van odakint. Számomra sokkal kényelmesebbek az in-ear fülhallgatók, az earbuds-ok. Persze volt idő, amikor egy sima vezetékes in-ear fülesből nehezebb volt minőségi darabot találni, mint headsetből, szerencsére mára ebben a kategóriában is dőzsölhetünk a választékban, sőt, már a vezetékes kivitelt is elhagytuk ugye, minőségi és prémium vezetéknélküli fülesekből is bőséggel válogathatunk.

Az utóbbi néhány hétben pedig a Sony legújabb earbuds fülesét használtam - mindenki kapaszkodjon a székébe - játékhoz, filmekhez, munkához és a BKK zaját elnyomó zenékhez is. Az élmény nem volt hibátlan, vannak dolgok, amiket könnyen kijavíthatna majd egy PlayStation Pulse Explore 2, de addig ne szaladjunk előre, maradjunk még a jelenleg kapható PlayStation Pulse Explore-nál, ami könnyedén az új fülesed lehet!

ba6b00a5a86591444e46a76acd5a2052267ba27b.jpg

Az eszköz a PS5-ről ismerős fekete-fehér színben és dizájnban érkezik, aprócska kis PS logóval, ami éppen csak látható, azt sem zavarja, aki hozzám hasonlóan idegenkedik attól, hogy minden egyes eszközén, minden egyes négyzetcentin márka logók legyenek. A fülhallgatók kellően extrém dizájnt kaptak, ami mindenképpen kitűnik a tömegből. Mindenki döntse el maga, hogy ez jó vagy sem, nekem nagyon bejött az earbuds kialakítása, szép, modern, menő.

Anyaghasználat terén sem lehet panaszunk, ugyanazok a minőségi anyagok köszönnek vissza, mint magáról a PS5-ről és korábbi kiegészítőiről. Nem esik szét az ujjaid között, nem recseg és jó érzés a kezedben tartani. Sokkal, de tényleg sokkal rosszabb összeszereléssel is találkoztam már nagy és neves gyártók fülhallgatóinál, a Sony ezen téren jelesre vizsgázott.

kep1.jpg

Ugyancsak jelesre vizsgáztak a Pulse Explore a hangzás terén. A Sony saját Tempest 3D technológiáját kapta meg a parányi füles, ami az én hallásomnak és ízlésemnek hibátlanul megfelelt, játék és zenehallgatás közben is. Aki azt hiszi, hogy a játékok nyújtotta maximális hangélvezetet még mindig csak egy headset teszi lehetővé, hát nagyot téved. Remekül működnek a 3D-s feature-ök is, ezt utóbbit nyilván játék közben lehet megtapasztalni és meg is kell tapasztalni! Őrült nagy élmény volt a fülessel a Ghost of Tsushima. Kis túlzással azt is hallottam, hogy melyik oldalamon hullik a földre egy falevél.

kep2.jpg

Nem mindegy azonban, hogy miként használjuk a Pulse Explore-t. A készülék Bluetoothon keresztül és a PS Linken keresztül is tud kapcsolódni a PS5-höz. Zenehallgatás közben hibátlan a Bluetooth, játék közben viszont ragaszkodj a PS Link használatához! Bluetooth-szal egyszerűen nagyobb a késleltetés, játék közben ez zavaró tud lenni.

A világ legnagyobb hackje és a füles egyik legjobb tulajdonsága viszont, hogy egyszerre több eszközhöz is tud csatlakozni. Simán megjátszható, hogy PS Link használatával otthon ülsz és tolod a Ghost of Tsushimát, míg Bluetooth-szal a telefonodra csatlakozva hallgatod a nagyi soha véget nem érő beszámolóját a tegnapi bevásárlásáról vagy éppen a főnök unalmas munkahelyi meetingjét. Én persze utóbbi közben sosem használtam a fülest és sosem játszottam meeting közben, de hallottam már legendákat, hogy a szomszédom barátjának az unokatestvére ismer ilyen illetőt is.

Nem szabad azonban elmennünk a fülhallgató hiányosságai mellett sem. Az első, hogy 5 órát bír az eszköz, utána bizony töltenünk kell. Ez alapjáraton nem lenne óriási probléma, de abban az árkategóriában, amelyikben a Pulse Explore is megtalálható, ez bizony kevés. Ugyancsak hiányzó funkció, hogy a füleseken található hangerőszabályzó csak a PS5 konzolunkat és a PS Portálunkat kezeli, ha egyszerűen telefonnal használtam az earbudst, akkor a telefonon kellett a hangerőt szabályoznom. Apróság, de a tömött tömegközlekedésen ez bizony probléma.

Amennyire hihetetlen a hangzás, olyan borzasztó a mikrofon. Van ugyan beépített mikrofon az eszközben, de nem sok mindenre jó. Egy hirtelen és rövid hívás fogadásához még elmegy, de pár percnél tovább senkit ne kínozzatok a vonal másik végén azzal, hogy a Pulse Explore mikrofonját használjátok.

Nem tökéletes tehát a PlayStation Pulse Explore, de a kategória egyik legjobbja, még bosszantó hibái ellenére is. A legtöbb vásárló számára azonban az ár lesz a feketeleves. A PS Pulse explore 199 dolláros, itthon 70-75 ezer forintos áron kapható. Ezért a pénzért egy menő, minőségi fülhallgatót kapsz ami évekig teszi majd a dolgát, ugyanakkor ezért a pénzért elvárnánk egy picit magasabb üzemidőt, egy jobb mikrofont és vízállóságot is.