Szinte hihetetlen, de az eddigi értékelések alapján egy nagyszerűen sikerült adaptációt köszönthetünk a mától elérhető Fallout-sorozat képében, a szintén minőségi (bár ezzel a kijelentéssel sokan vitatkoznának) The Last of Us, valamint a meglehetősen kellemes csalódásnak bizonyuló Twisted Metal (aminek egyébként jön a második évada) után tehát egy újabb olyan produkció került kisképernyőre, amely nem hoz szégyent az alapjául szolgáló videójátékra. A szórakoztatóipar ezen szelete pedig most lendül majd csak igazán mozgásba, mert míg korábban csak néhány alkotásnak sikerült kiemelkednie az olyan borzalmas próbálkozások közül, mint például az 1993-as Super Mario Bros., a Street Fighter, a Doom, a Max Payne, vagy épp Uwe Boll teljes (videójátékos) munkássága, addig a már bejelentett projektek között szép számmal akadnak olyanok, amik minőségi kivitelezéssel kecsegtetnek. Ezen címek közül vennénk most sorra a legfontosabbakat – persze szigorúan csak zanzásítva, hiszen tényleg rengeteg adaptáció van készülőben a különböző stúdióknál és szolgáltatóknál.

videojatekadaptaciok.png

A kép forrása: The Streamr

Ami a filmeket illeti, jelen pillanatban a Borderlands-rajongók izgulhatnak a leginkább, augusztus 9-én ugyanis a mozikba költözik a Gearbox sikercímének veszélyektől hemzsegő világa, méghozzá olyan ismert színészek tolmácsolásában, mint például Cate Blanchett, Jamie Lee Curtis, Jack Black és Kevin Hart. Szintén idén, egészen pontosan december 20-án száguld be a filmszínházakba a Sonic, a sündisznó 3, melynek az első két része is kimondottan szórakoztató volt (részben persze a mindig brillírozó Jim Carrey miatt), így a harmadik felvonástól sem várunk ennél többet. Kicsivel kevesebb mint egy év múlva, 2025. április 4-én aztán megelevenedik a kockavilág, a Minecraft-film kapcsán ráadásul már az Oscar-díjjal is viccelődött a Steve bőrébe bújó Jack Black – szobrot ugyan biztosan nem kap az opusz, de azért bízzunk benne, hogy sikerült egy épkézláb ötlettel előállniuk a készítőknek. Jövő ősszel térnek vissza a nem túl barátságos animatronikus bábuk, a Universal Pictures forgalmazásért felelős elnöke, Jim Orr ugyanis épp nemrég jelentette be hivatalosan, hogy készül az Öt éjjel Freddy pizzázójában (Five Nights at Freddy’s) folytatása – reménykedjünk, hogy ezúttal jobb minőségben álmodják újra Scott Cawthorn horrorjátékait.

Szintén nagy várakozás övezi a Nintendo egyik zászlóshajójának, a The Legend of Zeldának az adaptációját, melynek rendezői székébe Wes Ball (Az útvesztő trilógia, A majmok bolygója: A birodalom) ülhetett, a Ghost of Tsushima mozit pedig nemcsak a közkedvelt alapmű miatt várják sokan, hanem azért is, mert a John Wick-szériával már bizonyított Chad Stahelski került a projekt élére. A Netflix berkeiben készülő Gears of War leginkább a Denis Villeneuve által jegyzett Dűne-filmek egyik írója, Jon Spaihts miatt került fel a játékosok radarjára (már azon túlmenően, hogy sokan kedvelik a Microsoft egyik legfontosabb franchise-át), míg az Until Dawn a rendezőnek, David F. Sandbergnek (Annabelle 2: A teremtés, Amikor kialszik a fény) köszönhetően lehet érdemes a figyelemre – manapság azért elég ritka a jó horror, nemde? Talán mondanunk sem kell, hogy gőzerővel készül a 2021-es Mortal Kombat második része, melynek már tavaly nyáron összeállt a stábja (legalábbis nagyjából), a Death Stranding feldolgozást pedig az az A24 vette a szárnyai alá, ami eddig még nem igazán hagyott minket cserben minőség terén.

Animációs filmben tér vissza továbbá a Stray imádnivaló cicája, míg a legújabb Silent Hillért az első részt is jegyző (ami szerintem egyébként máig a legjobb videójáték-adaptáció) Christophe Gans felel, szóval van némi remény arra, hogy feledésbe merüljön a borzalmasan sikeredett Kinyilatkoztatás. Szintén nem mehetünk el szó nélkül a Sony által dédelgetett Days Gone feldolgozás mellett, amivel kapcsolatban talán az a legnagyobb érdekesség, hogy nem Sam Witwer, hanem az Outlander – Az idegen sztárja, Sam Heughan alakítja majd a történet főhősét, Deacon St. Johnt. Az általam leginkább várt adaptáció azonban még az impozáns felhozatal ellenére is a Netflixre készülő Bioshock, és nem csupán azért, mert máig lenyűgözőnek találom az Irrational Games klasszikusának világát és történetét, hanem azért is, mert olyan címek fűződnek a rendező, Francis Lawrence nevéhez, mint az Az éhezők viadala: Futótűz, a Legenda vagyok és a Constantine. Természetesen az imént felsoroltakon túlmenően is vannak még készülő produkciók (elég csak a Gravity Rush-ra gondolni, de állítólag a Call of Duty és a The Division is kilép a videójátékos keretekből), ám néhány esetben (például Splinter Cell) szinte semmi érdemi információnk nincs, így nyargaljunk is át gyorsan a sorozatokra.

bioshock.jpg

Szerencsére ezen a téren is bőven van mit a tejbe aprítani, hiszen a cikk apropójául szolgáló Fallout már most nézhető, idén novemberben pedig megérkezik a League of Legends világán és karakterein alapuló Arcane második évada, hogy újfent bebizonyítsa: egy videójáték feldolgozása is egy lapon említhető a legjobb szériákkal. Ugyancsak idén fut be a Tomb Raider: The Legend of Lara Croft című animációs sorozat, amely a Crystal Dynamics és az Eidos-Montréal által jegyzett trilógia után veszi fel a fonalat, a legendás kalandort pedig a Carter ügynökből (legutóbb az új Mission: Impossible felvonásban találkozhattunk vele) ismert Hayley Atwell fogja megszólaltatni. És ha már szóba került a nagy múltra visszatekintő franchise: az Amazonnál ugyebár egy élőszereplős széria is formálódik, méghozzá Phoebe Waller-Bridge (Bolhafészek, Indiana Jones és a sors tárcsája) executive produceri felügyelete alatt – ha az alkotás megüti a 2018-as film szintjét, akkor már nem volt hiábavaló a próbálkozás.

Az április 26-án érkező, hat epizódból álló Knuckles már a csak mindig, minden körülmények között remek alakítást nyújtó Idris Elba miatt is megérdemel egy esélyt, arra pedig talán senkit sem kell emlékeztetnünk, hogy mostanra javában forog az HBO által készített The Last of Us 2. évada. A várhatóan jövőre debütáló etap ugyan az út végét jelenti Pedro Pascal számára, cserébe viszont olyan jól csengő nevek kerültek a stáblistára, mint Kaitlyn Dever (Éretlenségi, Nincs, aki megmentsen), Isabela Merced (Madame Web, Dóra és az elveszett aranyváros, Instant család) és Young Mazino (Balhé), szóval talán kibírjuk valahogy nélküle – pláne, ha sikerül elérni (vagy estleg felülmúlni) a tavaly produkált minőséget. A Sony egyébként valóban nem viccelt, amikor azt mondta, hogy ráállt az adaptációkra, hiszen az eddig említett produktumok mellett a Prime Video kínálatába érkezik majd a God of War-sorozat (amiről jelen pillanatban annyit tudni, hogy NEM Dwayne Johnson lesz Kratos), a már sokszor említett Netflix felhozatala pedig a Guerrilla Games által kreált Horizon világával lesz gazdagabb, méghozzá Az Esernyő Akadémia showrunnerének, Steve Blackmannek a segítségével. Szintén a legnagyobb streaming szolgáltató hozza tető alá a Devil May Cry animét, emellett pedig a Castlevania – Démonkastély: Noktürn is gazdagodni fog egy második évaddal, szóval túlzás nélkül el lesznek kényeztetve azok az előfizetők, akik a sorozatok és a filmek mellett a videójátékok iránt is nagy érdeklődést mutatnak.

Már-már hihetetlennek tűnik, de ugyancsak a Netflixnek köszönhetően kapunk majd egy élőszereplős Assassin’s Creedet, továbbá animációs alkotásokkal is kibővül a Ubisoft fejőstehene, ráadásként pedig Sam Fisher is hasonló kezelésben részesül, a kiadó munkásságának kedvelői tehát több fronton is belemerülhetnek a cég portékáiba. Az egyébként valóban feldolgozásért kiáltó Life is Strange-szériát pedig már 2016-ban bejelentette a Square Enix és a Legendary Pictures, ám sajnos továbbra sem tudni, hogy áll a projekt szénája. Ennyi fért most bele rögtönzött összefoglalónkba (persze lett volna még miről beszélni, a Halo például simán megkaphatja a harmadik évadát), ami alapján talán képet kaphattok arról, hogy miket érdemes várni az elkövetkezendő években adaptációs fronton. A kérdés így lényegében adja magát: te mely filmeket és sorozatokat vésted fel a saját listádra?