Amikor 2019 nyarán mozikba került a Bosszúállók: Végjáték, senki se gondolta volna, hogy az addig töretlen pályafutást magáénak mondható Marvel Moziverzum, ami a Végtelen Saga során minden rekordot megdöntött, mindent letarolt, és mindenkit lenyűgözött, ezután lejtmenetbe kezd, és filmjeivel, illetve tévésorozataival fokozatosan veszti majd el a kritikusok elismerését, a közönség bizalmát, valamint a rajongók szeretetét. Amikor a franchise 5 éve csúcsra ért, még úgy álltak a dolgok, hogy a következő nagy fejezet – a Multiverzum Saga – jobban kibontja a szuperhősök világát, több irányba indul el, még érdekesebb, még izgalmasabb, még agyafúrtabb dolgokkal fog előállni, Kevin Feige pedig több ízben is megjegyezte, hogy a Végtelen Kövek csupán a kezdet volt, és amit ott láttunk, az semmi ahhoz képest, ami a következő 7-8 évben vár ránk.

Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán. Az új irányok keresése helyett egyet léptek előre, kettőt hátra, a friss karaktereket nem sikerült jól megírni és szimpatikussá tenni, Feige is többet képzelt a franchise-ról, mint ami valójában (az Örökkévalók művészieskedő megközelítését nem lehet máshogy értelmezni – kb. mintha Michael Bay kamaradrámát rendezne), aztán ott volt a borzasztó túlkínálat is, hogy alig ért véget egy film vagy sorozat, rögtön jött a másik, és idő sem volt fellélegezni. A stúdió akkorát markolt a multiverzumosdival, hogy az végül kicsúszott az ujjai között, Kang iránt is maximum már csak azok lelkesedtek, akik olvasták a képregényeket – a karaktert játszó Jonathan Majors bírósági ügye pedig végképp felborította az amúgy sem fényes terveket. Az MCU haldoklik. Mit lehet ilyenkor tenni?

Feige nem gondolkodott sokat, az idei San Diegó-i Comic-Conon elő is állt az ötletével: semmi kísérletezés, semmi merészség, semmi kockázat, az égvilágon semmit sem bíznak a véletlenre, a következő két Bosszúállók-filmhez visszahívják a Russo-testvéreket, visszarángatják a régi írókat, a Kang-vonalat kukázzák a fenébe, és a képregények másik ikonikus gonosztevőjére, Doctor Doomra cserélik, akit nem más fog eljátszani, mint Robert Downey Jr. A Marvel kétségbeesett? Nagyon úgy néz ki. Mondjuk korai lenne már most ítéletet mondani a dolog felett, az Avengers: Doomsday 2026-ban, a Bosszúállók: Titkos háború pedig 2027-ben kerül a mozikba, szóval egy ideig még nem fogjuk látni a végeredményt, így azt sem, hogy Downey ezúttal egy Vasember-variáns lesz-e vagy csak simán Doctor Doom.

Mindenesetre a Marvel Studios, a Jurassic Park John Hammondjához hasonlóan nem spórolt semmin, és jó mélyen a zsebébe nyúlt: a Variety forrásai szerint Joe és Anthony Russo rendezők 80 millió dollárt kapnak a két Bosszúállók-film levezényléséért, Robert Downey Jr. pedig még ennél is többet, bár konkrét szám egyelőre nem hangzott el. A testvérpár egyébként további bónuszban részesül abban az esetben, ha a Doomsday és a Titkos háború bevételei átlépik a 750 milliót, illetve az 1 milliárd dollárt, ami lássuk be, már most garantált, amekkora várható fan service lesz az egész. Downey amúgy eddig sem járt rosszul az MCU-val, állítólag körülbelül 500-600 milliót keresett összesen Tony Stark eljátszásával, ám nem adta be a derekát rögtön, amikor megkeresték Doctor Doom szerepével, több feltétellel is előállt. Ezek között volt egy saját, külön bejáratú repülőgép, csak az ő számára fenntartott testőrség, valamint egy egész lakókocsitábor is a Londonban tervezett forgatáshoz – aztán végül, de nem utolsó sorban az, hogy mindenképp a Russo testvérek rendezzék őt.

Btw, nem arról volt szó nemrég, hogy a hollywoodi filmipar a 2023-as tragikomédia után elkezd kicsit tudatosabban bánni a büdzsékkel?