Ami a vízben a cápa, az a szárazföldön a medve. Az - egyébként aranyosan kinéző - fenevad hatalmas karmokkal és fogakkal rendelkezik, emellett gyorsan fut, remekül úszik és mászik fára, tehát nincs előle menekülés. Nem csoda, hogy medvetámadásos filmből sok van, mi pedig kiválogattuk a 10 legérdekesebbet!

Grizzly (1976)

"6 méternyi emberevő terror!" Ez volt a film ütős szlogenje. A történetben egy vadőr, egy veterán helikopter pilóta és egy természettudós próbál megállítani egy hatalmas grizzlyt, ami rákapott az emberhúsra. A helyzet ismerős a Cápából: a főnök nem hajlandó bezárni a nemzeti parkot a hegymászók és kirándulók elől, akikből sorra medveeledel lesz. A film szárja egy Teddy névre hallgató kodiak medve volt, aki nyűgös volt a forgatás alatt, mert már téli álmára készült.

grizzly.jpg

Jövendölés (Prophecy / 1979)

Egy egykor méltatlanul alulértékelt, de mára szinte kultuszfilmmé vált öko-horror, amelyet még Quentin Tarantino is dicsért. A sztoriban Maine állam területén garázdálkodik egy borzalmas medveszörny, amely egy fakitermelő cég vízszennyezésének eredménye. A főszereplők között találjuk Rocky feleségét és Dr. Coppert a Dologból, de még egy szemtelenül fiatal Armand Assante is feltűnik.

prophecy.jpg

A grizzly birodalma (Into the grizzly maze / 2015)

Egy medvés horrorban nem számítanánk olyan sztárparádéra, mint amit ez a film felvonultat, hiszen Billy Bob Thornton, Thomas Jane, James Marsden és Piper Perabo  szerepelnek benne. A vérrel és leszakadt végtagokkal nem spóroltak, így a filmben minden benne van, amit egy vérszolmjas grizzlyról szóló történettől elvárhatunk.

into.jpg

Kokainmedve (Cocaine Bear / 2023)

Ray Liotta utolsó filmje, amelyet igaz történet inspirált: 1985-ben egy korrupt zsaru 40 kiló kokaint dobott repülőgépéből egy nemzeti park területére. Ejtőernyője nem nyílt ki, így ő nem élte túl a zuhanást, ahogy az a szerencsétlen fekete medve sem, amely megtalálta a drogot és több millió dollárnyit elfogyasztott belőle. Az állat a valóságban tehát instant túladagolta a magát, a filmben azonban látványos és vicces kábszer-örjöngésbe csap.

cbear.jpg

A medve (The Bear / 1988)

Ez nem természetfilm, se nem horrorfilm, inkább dráma és kalandfilm, hiszen egy elárvult bocs sorsát kísérhetjük nyomon. A kismackó egy felnőtt medvéhez csapódik és próbálja túlélni, hogy emberek vadásznak rájuk. A film főszereplője Bart, egy legendás és szelíd medveszínész volt, aki számos híres filmben nyújtott remek alakítást. Kampány is volt, hogy jelöljék Oscar-díjra, de az Akadémia elutasította, mondván azt csak ember kaphatja meg. A francia alkotás számos díjat nyert, illetve híres arról, hogy alig beszélnek benne és a zenéje is minimális.

bear-2.jpg

A visszatérő (The Revenant / 2015)

Ebben az alkotásban látható a talán leghíresebb medvetámadás-jelenet, amit valaha celluloidra varázsoltak. Azért használtam ezt a szót, mert nem igazi állattal forgattak, hanem medvének öltözött kaszkadőr és CGI eredménye az - ennek ellenére - meglepően valósághű támadás, amikor Leonardo DiCapriot rongybabaként rángatja az állat.

the-revenant-reselect3-00001914rgb.jpg

Backcountry (2014)

Egy kanadai túléló-horror, amely méltatlanul radar alatti, pedig kiváló film. Sajnos igaz történeten alapszik, egy pár 2005-ben elszenvedett medvetámadását dolgozza fel, bár elég lazán. Itt kivételesen nem kodiak vagy grizzly, hanem fekete medve a rosszfiú. A film realisztikus, az alakítások erősek, a kanadai vadon pedig csodaszép háttere a történetnek.

back.jpg

A vadon foglyai (The Edge / 1997)

A már említett medveszínész, Bart egyik utolsó szerepe, mielőtt elpusztult 2000-ben, 23 évesen. Érdekesség, hogy a főszereplő, Sir Anthony Hopkins már szerepelt a mackóval a Szenvedélyek Viharában című filmben is. A medvés jelenetek nagyon jók, azonban a film nem lett nagy siker, amit a másik főszereplő, Alec Baldwin a rendezőnek rótt fel.

600px-edge03.jpg

Unnatural (2015)

Meglepő, de ez az egyetlen medvés film, amiben a legnagyobb - és legfélelmetesebb - szárazföldi ragadozó, a jegesmedve szerepel. Sherilyn Fenn és James Remar alakításának köszönhetően a szereplőgárda erős, de a filmet csak azoknak ajánlom, aki nem fogják túl komolyan venni. Egy génmanipulált jeges-vérmedve, bikinis lányok és havas táj, ennél több nem is kell egy habkönnyű horrorhoz.

unnatural.jpg

Expedíció (Annihilation / 2018)

Natalie Portman megosztó sci-fije is a listára kívánkozik, mert a film leghatásosabb jelenete az, amelyben feltűnik a mutáns állat. A filmet lehet szeretni vagy utálni, de az kétségbevonhatatlan, hogy a koponyafejű medvétől meghűlt ereinkben a vér. A támadás brutális és az, hogy a szörny emberi hangon üvölt, még félelmetesebbé teszi.

annihaliation.jpg

Képek forrása: IMDB, Collider, The Hollywood Reporter, Bloody Disgusting!