Vannak filmek, melyekhez nemes egyszerűséggel felesleges folytatást készíteni, mert önmagukban is kerek egészet alkotnak. Ha engem kérdeztek, szerintem a 2019-es Joker is ebbe katagóriába tartozik, Todd Phillips DC univerzumba oltott Taxisofőrje ugyanis csodás lezárást kapott (már a maga módján persze), így eléggé szkeptikus voltam, amikor bejelentették a folytatást. A Kétszemélyes téboly (Folie à Deux) alcímmel ellátott második rész ráadásul musicalként lett beharangozva, ami eleve garantálta, hogy mind a szakmát, mind pedig a rajongókat meg fogja osztani az opusz – ez pedig meg is történt, az első kritikák alapján ugyanis messze nem nyűgözött le mindenkit Joaquin Phoenix és Lady Gaga közös őrülete.

A Metacritic oldalán jelenleg 54 ponton áll a produkció (23 kritikát követően), és bár számos olyan írás akad (például a The Independent, a The Telegraph és az Empire cikke), amely méltatja Todd Phillips rendezői munkáját, valamint az említett színészek páratlan teljesítményét, sajnos több prominens portál is a közepes kategóriába sorolja az alkotást. Az IGN-nél tevékenykedő Siddhant Adlakha úgy véli, a Kétszemélyes téboly készítői egyáltalán nem aknázták ki a koncepcióban rejlő potenciált (éppen ezért csupán 5 pontot adott a végeredményre), a Variety kötelékében álló Owen Gleiberman pedig úgy véli, hogy a folytatás túlságosan is óvatos ahhoz képest, amit a szinopszis ígért. Ténylegesen negatív kritikából egyelőre csak kettőt találni a portálon – a Variety szakija szerint Arthur Fleck és Harley Quinn kálváriája unalmas, a cselekmény pedig egyenesen értelmetlen.

Rotten Tomatoes-on egyébként valamivel jobb a helyzet, mivel ott 43 írás után 60%-on áll a mutató, ám ekkora hype után bizonyára mindkét esetben magasabb értékelésekre számítottak a rajongók. Azt mindenesetre hozzá kell tennünk, hogy az első Joker is csak 59 ponton áll Metacriticen (Rotten Tomatoes-on pedig 69%-on), szóval lényegében nincs olyan óriási különbség a két mozgókép megítélése között, ráadásul az R-es korhatár-besorolás új királya, a Deadpool & Rozsomák is csupán 56 pontot tudhat magáénak Metán, a közönség mégis imádja, szóval senkit se hagyjon el a remény a kritikák láttán.

A képek forrása: The Hollywood Reporter/Deadline